Hjälpmedel:

Du är här:
  1. Barn o utbildning /
  2. Vetenskaparna

Vetenskaparna

 

Vetenskaparna är ett pedagogiskt, metodiskt och didaktiskt samarbete mellan grundskolan och gymnasiet.

 När någon ber oss beskriva verksamheten formellt och kort kan det låta så här:

 Vetenskaparna är ett pedagogiskt, metodiskt och didaktiskt samarbete mellan grundskolans år ett till sex och gymnasiet. Vi samverkar i huvudsak kring ämnesområden. Samverkan kan sträcka sig från enstaka temadagar till hela läsår. Avsikten är att visa vad naturvetenskap, teknik och matematik kan vara och hjälpa ungdomar till självständiga och fördomsfria studie och yrkesval.

 

Vi har en egen sal, en sal för alla oss som älskar natur-, teknik- och matematikvetenskap. Under året har salen inte bara använts då vi träffar klasser från grundskolan utan även till arbetsplatsträffar, föräldramöten, politiska besök och som studieplats för våra gymnasieungdomar och så har det blivit ett tillhåll för våra två vetenskapsklubbar. Under förra läsåret träffade vi grupp ca 250 gånger.

 Har du fler idéer om vad salen kan användas till låt oss veta!

 Nu håller vi på med ytterligare ett läsprojekt:

Doktor Proktor – ett samarbete mellan Vetenskaparna, Biblioteket och Kulturskolan för klasser åk 4. Vi gör en fördjupad läsning av Jo Nesbös bok Doktor Proktors pruttpulver, en underbart rafflande berättelse som innehåller en stor dos humor men också dramatik och vetenskap.

 Frågor? Hör av dig till johanna.hellstrand@soderkoping.se eller peter.lindstrom@soderkoping.se

 

Läger sommaren 2014!

Förra året fick vi 100 anmälda barn och med ekonomisk hjälp från kommunens samverkansgrupp kunde vi ordna ett läger med 60 barn. Vi hoppas på det samma även i år?!Tittar vi på utvärderingarna blev det en succé och vi är så glada för det! Våra unga ledare gör ett kanonjobb!!

På gång just nu

  

Astronomi

 Året är på väg in i mörkret och vi förbereder oss för en massa astronomi! Vi tankar våra rymdraketer och våra astronauter ligger i hårdträning. Vi putsar linserna på våra två teleskop och stickar varma tröjor för kalla höst, vinter och vårnätter. Är det mulet kör vi inneastronomi, sedan ett och ett halvt år tillbaks har vi ett rymdvisualiseringsprogram, UNIVEW. Vi gör rymdresor i 3D samma program finns bland annat på visualiseringscenter i Norrköping och American Museum of Natural History i New York vi är så stolta!! Sen är det vetenskapligt bevisat att det finns liv i universum, det har forskarna kommit fram till! Nyfiken? Boka oss!

 Tidning

 En tidning av vetenskapskidz för vetenskapskidz! Vår tidningsredaktion på Skönbergaskolan behöver eldsjälar både vuxna och barn! Skriv några rader till oss och berätta lite om varför du vill jobba med en tidning och med vad, så får du jobbet!

 Ljud

 Vi har också en professionell musikstudio. Nu i dagarna börjar vi jobba med Nils Holgerssons underbara resa, en resa med naturvetenskap tecknig och matematik i fokus Selma kommer att älska den i sin himmel! Vi samlar fortfarande på utrotningshotade ljud, så har du ett ljud som håller på att dö ut, spela in det och kom till oss! Vi vill också ha klasser som kommer till oss och hjälper till att skapa filmljud typ åska, vågor eller kanske spökläskiga ljud för sena höstkvällar.

Sugen på att konstruera? Då föreslår vi bygge av högtalare! Vi kan numera bygga högtalare av nästan allt. Vi har också tillgång till flera mindre verkstäder där vi konstruerar det mesta, fantasin är oftast det som sätter gränser!

Historia

Har du eller någon i din klass historiska frågor så har vi en frågetjänst, ”Fråga Carl-Johan”, garanterat bättre än alla världens sökmotorer tillsammans! maila din fråga till carl.johan.ivarsson@soderkoping.se

Sen är vi med då söderköping bygger upp ett medeltidscentrum mer information kommer så håll koll!

Vill du och din klass bli en del av meddeltiden nästan på riktigt och skapa ett eget personligt undervisningsmateriel? Tillsammans med er ser vi och vår fotograf Göran Hedlund till att göra historieundervisningen levande och oförglömlig! Blev du nyfiken? Hör av dig och vi berättar mer!!

Julkalendrar

Du hittar våra kalendrar fulla med vetenskap, tips och trix kolla in:

www.vetenskaparna.se/2010   www.vetenskaparna.se/2011 www.vetenskaparna.se/2012 www.vetenskaparna.se/2013

 

Tekniksugen

Vår kastmaskin kastar fortfarande gatsten nästan 100 meter och nu till vintern tänder vi eld på gatstenen, bättre än alla jordens fyrverkerier! Boka oss och få ett mattepass på köpet och bli bäst på att pricka rätt!!

Vår skelettavdelning gör nya roliga saker, vårt nästan livs levande människoskelett berättar historier från förr, om allkemi, astronomi och så en vetenskaplig spökhistoria.

Kom till oss och ta reda på vad man kan lära sig om ben och döskallar? De fem första klasserna skrämmer vi lite extra!!

 Biologi / kemi

Ån som rinner förbi Nystromska skolan är inte bara vacker utan full av vetenskap! Varma kläder och stövlar och vi fixar höstens bästa biologi och kemilupplevelser.

Samarbeten inom teknik och NO sker regelbundet med klasser, har du och din klass aldrig jobbat ihop med oss eller är sugen på ett samarbete till?! Vi har alltid tid!

Det här är bara ett axplock av vad vi gör vill du veta mer eller har egna idéer om vad du vill göra med din klass, hör av dig!

Våra teman!

Har en tydlig förankring i skolans mål och styrdokument och dess innehåll växer fram ur samarbeten mellan grundskola och gymnasium.

Vill du samarbeta, veta mer eller bara knycka idéer?

Ring oss på 0121-18190 eller maila vetenskaparna@soderkoping.se

Peter Lindström, kemi/fysik/teknik åsikter om hemsidan maila peter.lindstrom@soderkoping.se

Carl-Johan Ivarsson, historia

Kerstin Johansson, arkeologi / historia

Lars Jönsson, teknik/musik

Börje Nilsson, snickeri

Gunilla Bergström, bokning / rekvisita

Göran Hedlund, fotograf

Sofia Jaeger och Sebastian Croné, illustratörer

 

 

 

 

Sidan granskad 30 oktober 2013

Söderköpings kommun    614 80 Söderköping  0121-181 00