Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Barnomsorg och Skola

Hem / Barnomsorg och Skola / Kostenheten / Den viktiga maten

Den viktiga maten

Våra menyer är utformade och anpassade efter de målgrupper vi serverar till. Grönsaksbufféerna inom skolan är säsongsanpassade. Vi inom Kostenheten har som ledstjärna att kunna tillaga så många maträtter som möjligt från grunden, utifrån de förutsättningar som finns.

Vi upphandlar livsmedel enligt LOU (Lagen om offentlig upphandling). I dagsläget har vi färskt bröd från Gyllen Linds Bageri AB i Linköping. Frukt och grönt kommer från Östgöta Trädgårdshall där vi får leveranser av potatis, vitkål och morötter från Östergötland. Viss leverans av fläskkött och korv kommer från AB Kulls Chark som använder fläskkött från angränsande län. Vi köper fryst fisk som är MSC-märkt från Menigo AB. Vid de senaste upphandlingarna enligt LOU har kommunen använt sig av Upphandlingsmyndighetens baskrav.

Vi har ökat andelen ekologiska livsmedel från 6% 2009 till 30% 2017. Andelen svenska livsmedel uppgick 2017 till ca 60%. Vi använder oss enbart av MSC-märkt fisk, MSC=Marine Stewardchip Counsil eller Certifierat hållbart fiske.

Matsvinn inom grundskola och gymnasium mäts kontinuerligt. Tallrikssvinnet för skollunch uppgick 2017 till 18 g/elev, en bra siffra jämfört med riksvärdet som är 25 g/elev.