Kontakta & Fråga

Söderköpings kommun

Du är här: Hem / Barnomsorg & Skola / Organisation / Vetenskaparna

Vetenskaparna

Kontakter

 • Vetenskaparna

  vetenskaparna@soderkoping.se
  Telefon: 0121-181 90

  Frågor? Hör av dig till:
  peter.lindstrom@soderkoping.se

  På vetenskaparna jobbar:

  Peter Lindström, kemi/fysik/teknik

  Carl-Johan Ivarsson, historia

  Kerstin Johansson, arkeologi/historia

  Lars Jönsson, vaktmästeri

  Börje Nilsson, snickeri

  Gunilla Bergström, bokning/rekvisita

  Göran Hedlund, fotograf

  Sofia Jaeger och Sebastian Croné, illustratörer

Vetenskaparna är ett pedagogiskt, metodiskt och didaktiskt samarbete mellan grundskolans år 1-9 och gymnasiet. Vi samverkar kring alla naturvetenskapliga ämnen, matematik och teknik. Samverkan kan sträcka sig från enstaka temadagar till hela läsår.

Bokning av Vetenskaparna

Från och med vårterminen 2016 gäller en ny plan för användandet av Vetenskaparnas verksamhet. Planen har kommit till för att vi ska kunna garantera våra elever en likvärdig undervisning och stimulera till naturvetenskapliga studier.

Planen innebär att alla klasser 1-6 samt högstadiet ska jobba tillsammans med Vetenskaparna minst två gånger per läsår. Bokningar måste göras tidigt på terminen via telefon eller mail till Peter Lindström för att alla klasser ska rymmas.

Vi har en egen sal, en sal för alla oss som älskar natur-, teknik- och matematikvetenskap. Under åren har salen inte bara använts då vi träffar klasser från grundskolan utan även till arbetsplatsträffar, föräldramöten, politiska besök och som studieplats för våra gymnasieungdomar - och så har det blivit ett tillhåll för våra två vetenskapsklubbar.

Har du fler idéer om vad salen kan användas till, låt oss veta!

Tidning

Snart kommer första numret av vår tidning "Vetenskapsnytt" som är en tidning för vetenskapsintresserade! Den kommer ut två gånger per termin.

Ljud

Vi har också en professionell musikstudio och kommer att nu att starta en insamling av utrotningshotade ljud, så har du ett ljud som håller på att dö ut så ta en kontakt eller spela in det och skicka ljudfilen till oss! Vi vill också ha klasser som kommer till oss och hjälper till att skapa filmljud typ åska, vågor eller kanske spökläskiga ljud för sena höstkvällar. I samband med att vi samlar ljud och gör filmljud så passar vi på att behandla flera av momenten i centrala innehållet i fysik, teknik och biologi.

Sugen på att konstruera? Då föreslår vi bygge av högtalare! Vi kan numera bygga högtalare av nästan allt. Vi har också tillgång till flera mindre verkstäder där vi konstruerar det mesta, fantasin är oftast det som sätter gränser!

Historia

Har du eller någon i din klass historiska frågor så har vi en frågetjänst, "Fråga Carl-Johan", garanterat bättre än alla världens sökmotorer tillsammans! Maila din fråga till carl.johan.ivarsson@soderkoping.se

Vill du och din klass bli en del av meddeltiden nästan på riktigt och skapa ett eget personligt undervisningsmateriel? Tillsammans med er ser vi och vår fotograf Göran Hedlund till att göra historieundervisningen levande och oförglömlig! Blev du nyfiken? Hör av dig och vi berättar mer!

Astronomi

Den bästa årstiden för astronomi är alltid "nu", på sommaren får man vara uppe lite längre bara... Vi har alltid putsade linser på våra teleskop och är laddade med experiment och laborationer. Är det mulet kör vi inneastronomi, sedan flera år tillbaks har vi ett rymdvisualiseringsprogram, UNIVEW. Vi gör rymdresor med samma program som finns bland annat på visualiseringscenter i Norrköping och American Museum of Natural History i New York vi är så stolta!! Sen är det vetenskapligt bevisat att det finns liv i universum, det har forskarna kommit fram till!

Tekniksugen?

Vår kastmaskin kastar fortfarande gatsten nästan 100 meter och nu till hösten om det regnar så tänder vi eld på gatstenen, bättre än alla jordens fyrverkerier! Boka oss och få ett mattepass på köpet och bli bäst på att pricka rätt!

Vår skelettavdelning gör nya roliga saker. Vårt nästan livs levande människoskelett berättar historier från förr, om allkemi, astronomi och så en vetenskaplig spökhistoria. Kom till oss och ta reda på vad man kan lära sig om ben och döskallar? De fem första klasserna skrämmer vi lite extra!

Från och med hösten har vi ett helt nytt moment som vi kallar Peter frågar? Anmäler man sig som klass får man en fråga var 14:e dag. Frågorna kommer att handla om allt möjligt som har med naturvetenskap, teknik och matematik att göra. Det man förbinder sig att göra som motprestation är att med klassen jobba fram ett svar som skickas in till vetenskaparna@soderkoping.se

Nyfiken? Hör av dig via mail till peter.lindstrom@soderkoping.se eller ring 0121-184 23

Biologi / kemi

Ån som rinner förbi Nyströmska skolan är inte bara vacker utan full av vetenskap! Kläder efter väder och stövlar och vi fixar vårens bästa biologi och kemiupplevelser. Samarbeten inom teknik och NO sker regelbundet med klasser, har du och din klass aldrig jobbat ihop med oss eller är sugen på ett samarbete till? Vi har alltid tid! Efter lägret 2016 som handlade om träd och trä har vi en massa nya teman och övningar. Vi kan göra tjära, vet nästan allt om kolmilor och sen är vi bäst på att mäta höjd och bestämma ålder på träd! Förresten vet du hur man väger ett träd? Det här är bara ett axplock av vad vi gör. Vill du veta mer eller har egna idéer om vad du vill göra med din klass, hör av dig!

Våra teman

De har en tydlig förankring i skolans mål och styrdokument. Innehållet växer fram ur samarbeten mellan grundskola och gymnasium.

Kontaktuppgifter till vetenskaparna

Peter Lindström Nyströmska skolan, tel: 0121-184 23
peter.lindstrom@soderkoping.se
vetenskaparna@soderkoping.se 

Sidan uppdaterad 2019-03-26 Kommentera sidan