Bostad och Miljö

Hem / Bostad och Miljö / Vatten & Avlopp / Egen dricksvattenbrunn / Registrera din vattenbrunn

Registrera din brunn i brunnsarkivet

Myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) har öppnat upp för brunnsägare att själva registrera enskilda brunnar i brunnsarkivet. Brunnsarkivet är ett nationellt register som används för att identifiera dricksvatten- och energibrunnar inom ett område.

Fördelar med att finnas i brunnsarkivet

Det finns flera fördelar med att registrera din brunn i brunnsarkivet och lämna information om vattnets kvalitet och kvantitet.

  • Andra som vill borra efter vatten eller värme i området har större möjlighet att ta hänsyn till din brunn.
  • Kommunen kan se din brunn när vi handlägger ansökningar om enskilt avlopp, tar fram översiktsplaner och detaljplaner för ett område eller vid andra förändringar som kan påverka din brunn.
  • En registrerad brunn ökar chanserna för räddningstjänsten att skydda din brunn om exempelvis en miljöolycka inträffar i området.
  • Du bidrar till att kommunen får större kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden. Informationen är viktig som planeringsunderlag för VA-utbyggnad och framtida behov av dricksvatten.

Registrera din brunn via formulär på SGU:s hemsida

Du kan registrera din brunn genom att fylla i ett enkelt e-formulär på SGUs webbsida. Formuläret går även att använda i en smartphone eller surfplatta med GPS. Då kan din enhet positionera brunnen med hjälp av GPS:en.
Klicka här för att registrera din brunn.

Är din brunn redan registrerad?

Brunnsborrare kan lämna in uppgifter till brunnsarkivet varför din brunn kanske redan finns registrerad? I SGUs kartvisare hittar du i så fall informationen om brunnen.

Är det något i informationen som är fel eller läget inte är rätt kan du använda e-formuläret för att uppdatera informationen.

Läs mer om Brunnsarkivet på SGUs hemsida.

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.