Kommun och Politik

Hem / Kommun och Politik / Om kommunen / Nämnder och fullmäktige

Nämnder och fullmäktige

Klicka här för större bild: Organisationsschema politik.jpg

Kontaktuppgifter till nämndernas politiker finns under respektive nämnd längre ner på sidan, under knappen Underliggande sidor.

I Söderköping väljs 39 politiker samt 25 ersättare att sitta i Kommunfullmäktige och styra kommunens arbete. Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och beslutar om kommunalskatt, verksamheternas budget och övergripande planer av olika slag.

Fullmäktige sammanträder 8-9 ggr per år, undantaget juli och augusti, i Kommunhusets aula. Vilka ärenden som ska behandlas annonseras ut i dagstidningarna cirka en vecka i förväg, samt här på hemsidan. Ärendelistan med de handlingar som hör till, finns i sin helhet på Kommunhuset och i Stinsen, Margaretagatan 19. Mötesprotokollen finns tillgängliga på Stinsen, Kommunhuset och här på hemsidan. Alla sammanträden i fullmäktige är öppna för allmänheten.

Mandatfördelning i kommmunfullmäktige

I en kommun som är en enda valkrets fördelas mandaten mellan partier som anmält sitt deltagande eller anses ha anmält sitt deltagande i valet och som fått minst 2 procent av rösterna i kommunen. 

Mandatfördelningen i kommunfullmäktige för mandatperioden 2022-10-15 tll 2026-10-14.

Majoriteten i kommunfullmäktige består av Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna

Parti Antal platser
Moderaterna 9
Socialdemokraterna 8
Sverigedemokraterna 8
Centerpartiet 4
Kristdemokraterna 3
Liberalerna 2
Söderköpings initiativet 2
Vänsterpartiet 2
Miljöpartiet de gröna 1