Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Kommun och Politik

Hem / Kommun och Politik / Trygg och säker / Kris / Varning vid fara VMA

Viktigt meddelande till allmänheten VMA

Vid kriser, allvarliga händelser eller någon annan händelse som berör många kommuninvånare kommer information om händelsen att finnas tillgänglig på kommunens hemsida (förstasidan). Kommunen kommmer också att i så stor utsträckning som möjligt att gå ut med information i lokalradion - Sveriges radio P4.

Sveriges radio P4 sänder på följande frekvenser i Östergötland: Norrköping 94,8 MHz, Linköping 99,8 MHz, Valdemarsvik 103,9 MHz.

Signalen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

När fara hotar, både i fred och krig, kan allmänheten snabbt varnas med hjälp av utomhuslarmet ”Viktigt meddelande”. Signalen används när människor snabbt måste varnas, till exempel vid utsläpp av giftig gas. Utomhuslarm finns endast i Söderköpings tätort och personer som vistas på landsbygden eller i mindre tätorter kommer att varnas genom att meddelanden går ut i samtliga Sveriges radios och Sveriges televisions kanaler.

Signalen "Viktigt meddelande" består av 7 sekunder ton följt av 14 sekunder tystnad i minst 2 minuter.

När du hör signalen "viktigt meddelande" ska du:
- Gå inomhus
- Stänga fönster, dörrar och ventilation
- Lyssna på lokalradion (Sveriges radio P4)

Informationen kan också komma i TV och text-TV samt på kommunens hemsida.

Faran över

Då faran för allmänheten är över aktiveras utomhuslarmet på nytt och signalen "Faran över" sänds ut. Signalen "Faran över" består av en 30-40 sekunder lång ton.

Varningssystemet provas fyra gånger per år

"Viktigt meddelande"-signalen följd av signalen "Faran över" provas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, klockan 15.00.

113 13

113 13 är ett informationsnummer som man kan ringa dygnet runt för att få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Man kan också ringa och lämna information på 113 13.

112 endast för nödfall

Ring 112 endast vid akut nödsituation.

Undvik att ringa kommunen

Vid en krissituation eller annan allvarlig händelse bör du undvika att ringa kommunen om det inte är absolut nödvändigt. Tänk på att det kan vara andra personer som är i större behov av att komma i kontakt med kommunen.

Försök få den information du behöver genom att i första hand läsa på kommunens hemsida och lyssna på lokalradion.