Coronapandemin pågår fortfarande och alla i Sverige har ett ansvar att fortsatt följa de föreskrifter som hittills tagits fram för att undvika och minska smittspridning i samhället.
För serveringsställen gäller dessutom en ny restauranglag som ska bidra till minskad spridning av covid-19, Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.
Du som gäst har ett ansvar
Lagen innebär att kommunerna ansvarar för tillsynen av restauranger, barer och kaféer samt även har befogenhet att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe.
Fortsätt gärna att besöka våra krogar och restauranger, men tänk på att hålla avstånd, undvika trängsel och följa de allmänna råd som finns. Tillsammans kan vi begränsa smittspridningen och samtidigt se till att restauranger, barer och kaféer kan fortsätta ha öppet.
Restauranger och kaféer ska följa de regler som finns, men du som besökare har också ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
För dig som gäst är det viktigt att följa dessa råd:
Håll avstånd (riktlinjen är en armlängds avstånd från andra gäster)
Besökare ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap och öka avståndet mellan sällskap till mer än en meter.
Storleken på ett sällskap som får sitta vid ett bord begränsas till fyra personer. Är ett sällskap större än fyra personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan.
Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.
Trängsel mellan personer i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte får förekomma.
Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Att beställa och hämta mat vid disk är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel.
Personal ska bära ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer.
Den som driver ett serveringsställe ska erbjuda besökare möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion.
Den som driver ett serveringsställe ska säkerställa att personalen får adekvat information om hygienåtgärder för att förhindra smittspridning mellan besökare.
Tips! Lämpliga åtgärder för att undvika trängsel kan exempelvis vara att:
begränsa det totala antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället,
möblera om eller på annat sätt skapa utrymme,
markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare ska hålla till varandra, och
använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem.
Kommunerna ansvarar för tillsynen av restauranger, barer och kaféer. Kommunen har även befogenhet att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe. Lagen ska effektivisera tillsynen och minska riskerna för smittspridning av covid-19.
Lämna tips om trängsel på serveringsställen
Om du upptäcker trängsel som ökar risken för spridning av covid-19 kan du lämna dina synpunkter till miljökontoret via e-post miljo@soderkoping.se eller telefon 0121-187 04 (tis-fre 8-9:30). Du kan även lämna andra typer av synpunkter.
Miljökontoret gör alltid bedömningar i det enskilda fallet om det finns risk för smittspridning.
Observera att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som hålls på ett serveringsställe träffas inte av begränsningen på högst 50 deltagare, med undantag för danstillställningar. Polisen har rätt att ställa in eller upplösa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som hålls i strid med ordningslagen.
Våra inspektörer från miljökontoret gör besök och har kontakt med våra restauranger och kaféer i kommunen. Syftet med besöken är att hjälpa företagen och deras gäster att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd för att på så sätt undvika smittspridning.
Om du upptäcker trängsel som ökar risken för spridning av covid-19 kan du lämna dina synpunkter till miljökontoret via e-post miljo@soderkoping.se eller telefon 0121-187 04 (tis-fre 8-9:30). Du kan även lämna andra typer av synpunkter.
Observera att följande inte är trängsel och alltså inte något som du behöver anmäla:
Det är fler än 50 personer i restaurangen/på uteserveringen Regeln gäller inte för restauranger, caféer och andra matserveringar.
Det är mindre än 2 meter mellan olika sällskap Gäster ska kunna hålla 1,5 meters avstånd till varandra. Dessutom behövs utrymme för att gästerna ska kunna dra ut stolarna. Inom ett sällskap gäller det personliga ansvaret för gästerna.
Miljökontoret gör alltid bedömningar i det enskilda fallet om det finns risk för smittspridning.
Olika människor tar till sig information på olika sätt. I det här fallet kan det vara bra att ta det säkra före det osäkra och både informera muntligt och skriftligt om det är möjligt. Till exempel bör det finnas skyltar eller affischer med informationen synlig där gästerna uppehåller sig som vid entréer och toaletter. Muntlig information kan ges av hovmästare, serveringspersonal eller liknande i mötet med gästerna.
Anpassa informationen efter vilken typ av restaurang eller serveringsställe det gäller: är det ett mindre ställe kanske en skylt och bordsmarkeringar räcker, har man ett stort serveringsställe behöver det finnas en mer genomtänkt plan för hur man synligt informerar kunderna på flera platser, så att informationen syns och går fram. Har man många kunder som talar andra språk än svenska bör kanske informationen även finnas på andra språk och så vidare.
Folkhälsomyndigheten har definierat ett säkert avstånd som minst 1 meter till andra sällskap. Ett förtydligande från det tidigare begreppet ”armlängds avstånd”. Inom det egna sällskapet har individen själv ett eget ansvar att bedöma vilket avstånd man bör hålla, där gäller istället:
Föreskrift om allas ansvar hos Folkhälsomyndigheten
Vad som utgör ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd bedöms dock utifrån lokalens utformning, antalet besökare och omständigheterna i övrigt på serveringsstället.
Det är viktigt att den som driver serveringsstället har skapat förutsättningar i lokalen för gästerna att hålla det rekommenderade avståndet. Kommunen är ansvarig för tillsynen enligt lagen och får göra sin egen bedömning om vilka ställen som har en risk för trängsel och hur respektive serveringsställe lever upp till dessa krav.
1. Den som driver ett serveringsställe ska vidta åtgärder för att undvika trängsel på de inom- och utomhusytor som besökare och gäster har tillträde till. Det handlar om att skapa förutsättningar för att gästerna ska kunna hålla avstånd (minst 1 meter), vilket till exempel kan ske genom att:
Möblera om eller på annat sätt skapa mer utrymme
Markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera inom vilket avstånd till varandra som besökare får vistas
Begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället
Använda alternativa lösningar till köer som nummerlappssystem
2. Den som driver ett serveringsställe ska även se till att besökarna kan inta mat och dryck sittande vid ett bord. Man får hämta mat vid en disk eller en buffé om det kan ske utan trängsel, men man ska sitta ner när man intar måltid och dryck.
3. Besökare ska ha möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjudas handsprit.
4. Tydlig information som förklarar hur man som gäst kan minska risken för smittspridning ska finnas på varje serveringsställe. Folkhälsomyndigheten specificerar att informationen till gästerna ska vara väl synlig och innehålla information om vikten av:
Att hålla avstånd
Att sköta sin handhygien
Att mat och dryck ska intas sittandes vid ett bord
Att man bör stanna hemma om man har symptom på covid-19
5. Personalen på ett serveringsställe ska också få tydlig information om hur man hindrar smittspridning mellan besökare och vilka hygienrutiner som gäller. Även här ligger ansvaret hos ägaren som driver stället.