Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Kultur och Fritid

Hem / Kultur och Fritid / Kultur / Stöd / Förhandsstöd

Förhandsstöd

Om man planerar ett större kulturprogram, där man som arrangör måste ligga ute med mycket pengar i förväg för att kunna genomföra arrangemanget, så kan man ansöka om förhandsstöd. Det innebär att man innan själva evenemanget ägt rum kan få ett stöd, som man sedan betalar tillbaka när det är genomfört. När man ansöker om förhandsstöd så får man berätta om det planerade kulturprogrammet, när och var det äger rum och vad olika saker kommer att kosta. Man får också skriva vad man räknar med att tjäna på sålda biljetter och om man söker något annat bidrag, t.ex. från Region Östergötland eller sponsorer.

Förhandsstödet är inget bidrag, utan om man får ett förhandsstöd för sitt program så måste det betalas tillbaka efter programmet. Man kan alltså inte söka förhandsstöd för program utan intäkter, eller där man från början vet att man kommer att gå med förlust. Alla kostnader måste täckas av biljettintäkter eller andra intäkter.

Förhandsstöd kan bara ges till arrangörer som följer alla lagar som gäller för just honom eller henne. Det kan t.ex. handla om att en förening måste vara registrerad hos Skatteverket, att man måste betala särskild skatt, sociala avgifter eller liknande. När man skriver under sin ansökan så lovar man att man följer alla gällande regler, oavsett om man är en förening, ett företag eller en enskild person.