Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Kultur och Fritid

Pågående projekt

Georadarundersökningar

Under december 2018 genomfördes georadarundersökningar på några olika ställen i Söderköping.

Georadar är ettr slags mark-ekolod som känner av konstruktioner under mark. Ett slags arkeologi där man inte behöver gräva. Tyvärr är Söderköpings täta leror inte helt idealiska. Undersökningar gjordes vid Munkbrogatan, i Kyrkparken, vid klosterkvarn, i konventsområdet. Vi väntar på analysen med spänning! Kanske dyker det upp murar från hospitalet eller spår efter hamnen...

 

Romanska målningar i Skönberga kyrka

Ovanför valven i åtta kyrkor i Östergötland finns några av Sveriges äldsta muralmålningar bevarade. De är från tidig medeltid (1180-1350). I samband med 1400-talets valvslagningar fick de sin nuvarande plats, på kyrkornas vindar, vilket gör dem dolda för kyrkobesökare. Sommaren 2008 initierades ett ideellt tvärvetenskapligt projekt för att undersöka hur tidigt medeltida muralmålningar i Sverige är utförda. Allt arbete sker av professionella på frivillig basis utanför tjänster inom universitet, institut eller privat sektor. Under fältarbetet registeras spår och bevis kring tillverkningssättet som sedan bearbetas, tolkas och publiceras.

Under sommaren 2019 gjorde Göteborgs Universitet tillsammans med Anna Henningsson undersökninger för utröna vilken färg det vi idag uppfattar som brunaktigt och svart har haft. Med speciell röntgenutrustning kan man mäta vilka beståndsdelar färgpigmenten haft. Man vet t ex att det är koppar i vissa partier, som då bör ha varit grönaktiga. Länsstyrelsen har också gett tillstånd att ta ut mm-stora prover för analys. Till hösten 2020 bör vi kunna förstå hur medeltida kyrkobesökare upplevde målningarna och vilka färgpigment som användes. Medeltidscentrum kommer tillsammans med Anna Henningsson sedan att ta fram en utställning om de romanska målningarna i Skönberga kyrka.