Kontakta & Fråga

Söderköpings kommun

Du är här: Hem / Kultur & Fritid / Medeltidscentrum & Kulturarv / Pågående projekt

Pågående projekt

Georadarundersökningar

Under december 2018 genomfördes georadarundersökningar på några olika ställen i Söderköping.

Georadar är ettr slags mark-ekolod som känner av konstruktioner under mark. Ett slags arkeologi där man inte behöver gräva. Tyvärr är Söderköpings täta leror inte helt idealiska. Undersökningar gjordes vid Munkbrogatan, i Kyrkparken, vid klosterkvarn, i konventsområdet. Vi väntar på analysen med spänning! kanske dyker det upp murar från hospitalet eller spår efter hamnen...

 

Romanska målningar i Skönberga kyrka

Ovanför valven i åtta kyrkor i Östergötland finns några av Sveriges äldsta muralmålningar bevarade. De är från tidig medeltid (1180-1350). I samband med 1400-talets valvslagningar fick de sin nuvarande plats, på kyrkornas vindar, vilket gör dem dolda för kyrkobesökare. Sommaren 2008 initierades ett ideellt tvärvetenskapligt projekt för att undersöka hur tidigt medeltida muralmålningar i Sverige är utförda. Allt arbete sker av professionella på frivillig basis utanför tjänster inom universitet, institut eller privat sektor. Under fältarbetet registeras spår och bevis kring tillverkningssättet som sedan bearbetas, tolkas och publiceras.

Under sommaren 2019 kommer Riksantikvarieämbetet att med hjälp av speciell teknisk utrustning försöka utröna vilken färg det vi idag uppfattar som brunaktigt har haft. Förhoppningsvis får man också tillstånd att ta ett millimeterstort prov på färgen för analys. Snart kanske vi vet vad medeltidens människa kunde se och vilka färger målningen bestod av och vilka färgpigment som användes. Medeltidscentrum kommer tillsammans med Anna Henningsson sedan att ta fram en utställning om de romanska målningarna i Skönberga kyrka.

Sidan uppdaterad 2019-05-20 Kommentera sidan

Kommentera sidan

Fält markerade med * måste fyllas i.

*
*