Kontakta & Fråga

Söderköpings kommun

Du är här: Hem / Kultur & Fritid / Medeltidscentrum & Kulturarv / Se & Lyssna / Utställningar

Utställningar

Medeltida Spel och Dobbel

Spel har varit en vanlig fritidssyssla under tusentals år. Tidigast är olika brädspel, senare tärningsspel och nyast är kortspel. I utställningen berättas om olika typer av spel och man se många exempel på vackra spelpjäser som hittats i Sverige och på spel, tärningar och bräden funna i Söderköping. Det finns få exempel på svenska kort från äldre tid men utställningen visar bilder på de fantastiska kort men funnit i andra delar av Europa. I utställningen finns också möjlighet att utman en vän på ett brädparti, det finns räv, kvarn, halatafl och dam i storformat att spela.

Installationen S:t Ilians kyrka

År 1307 omtalas S:t ilians kyrka för första gången. Den byggdes troligen något årtionde innan och förstördes under 1500-talets slut, kanske under nordiska sjuårskriget.  Vi vet inte så mycket om den mer än att den var byggd i tegel, hade valv och var 20 meter bred. Men det hindrar oss inte från att göra en 1000 kg tung modell i skala 1:20! Installationen visar hur kyrkan skulle kunnat se ut. Film och ljud inne i kyrkan om du kikar in genom rosettfönstret. Bredvid installationen ligger sockelstenar från den riktiga kyrkan.

Läs mer om S:t Ilians kyrka

Film och ljudinstallation!

Söderköpingskjorteln

Vandra in i Färgargränd och se en uppförstorad kopia av Nordens äldsta medeltida plagg – en kjortel för en man eller kvinna i rött och blått. Den hittades vid en arkeologisk utgrävning i kvarteret intill gränden – en unik händelse då medeltida kläder är ovanliga fynd i hela Europa.

 

 

Läs mer om Söderköpingskjorteln

Utställningspaviljongen "Söderköping under våra fötter - Vintervadsgatan"

berättar i ord bild och ljud om den stora utgrävning som gjorts i Vintervadsgatan och kvarteren intill. Här fann man 17 olika gatunivåer och 4 meter tjocka kulturlager från 1100-talet och framåt samt en slaktares och en silversmeds gård från 1200-talet. Utställningen är illustrerad med Mimmi Tollerups humoristiska akvareller samt med foton och fynd.

Ljudinstallation!

Riket och makten

handlar om kungamakten och den eriksgata kungarna gjorde under medeltiden. Att vara kung på medeltiden var ett farligt yrke. Kungamakten gick inte i arv så bara man kunde ha ihjäl kungen så hade man själv chansen - åtminstone om man var adelsman. I Söderköping har två kröningar skett, dels Sveriges första kända drottningkröning av Magnus Ladulås hustru Helvig 1281, dels Birger Magnussons och hans hustru Märtas kröning 1302. Sätt dig i tronen och känn dig lite kunglig! Ljudinstallation!

 

Hur låter medeltiden?

De flesta av våra utställningar i stadsmiljön innehåller en extra dimension - ljud. Plötsligt får man en känsla av att stå i folkvimlet i den medeltida hamnen eller uppleva stadsbranden som knastrande förstör husen.

Utställningarna I stadsmiljön är tillgängliga dygnet runt. Här behöver man inte fundera över öppettider - men ljudet stängs av framåt natten för att inte störa i vissa installationer.

Söderköping under våra fötter

Skyltar som sitter på platser där speciellt spännande fynd har gjorts. De berättar också om vad som fortfarande göms under staden. Ljudinstallation vid en av skyltarna.

Skyltarna handlar om:

  • En medeltida kjortel
  • Dumpen
  • Stadens äldsta hus
  • Hamnen
  • Rådhuset
  • Hur var det med hygienen?
  • Klosterområdet
  • Hantverkskvarter
  • Gator och gränder
  • Handlarens myntskatt
Sidan uppdaterad 2019-06-19 Kommentera sidan