Kontakta & Fråga

Söderköpings kommun

Du är här: Hem / Nyheter / Uppdatering: Avstängning av Klarsjön

Uppdatering: Avstängningen av Klarsjön upphävs

Publicerad den 03 augusti 2018

9 AUGUSTI

Avstängningen av Klarsjön upphävs.

Preliminära provsvar har kommit in och Klarsjön hade 4 MPN (Most Probable Number) och Skiren 2 vilket är långt ifrån det 100 som är tjänligt med anmärkning och 1000 som är otjänligt. Att vi stängde Klarsjön från första början hade att göra med en kombination av rapporter om magsjuka och uppvisade E. coli bakterier trots att provsvaren då också var låga.

Generellt om bakterier finns det flera arter i våra sjöar och omgivningar som man inte tar prover på och som vi kan bli sjuka av. Ett annat scenario kan vara magsjuka på en förskola som via ett barn på en badplats allmänna toalett sprids vidare. En allmän uppmaning är försiktighet och god handhygien.

8 AUGUSTI

I tisdags 7/8 tog kommunens miljöskyddsinspektörer nya vattenprover i Klarsjön och Skiren. Provsvar räknas komma från laboratoriet under dagen (8/8) eller morgondagen. Riktigt säkra provsvar får man efter några dagar. Rapporter finns att personer blivit dåliga av att bada i Klarsjön. Att det skulle vara vattnets fel vet vi inte i dagsläget. Tidigare provsvar i båda sjöarna har visat på ett lågt antal E. coli bakterier. Klarsjön är tillsvidare avstängd och Skiren är det inte.

3 AUGUSTI

Badgäster uppmanas att undvika att bada i Klarsjön för tillfället på grund av bekräftade e.coli bakterier. Miljökontoret kommer i början på nästa vecka att utföra vidare provtagningar, och meddelar när det är lämpligt att bada igen. 

FAQ 3 AUGUSTI

Är det farligt att bada i Klarsjön nu?

Det är inte bra att få in vattnet i munnen. Vi rekommenderar alla, framförallt hundar och barn, att undvika att bada i sjön just nu. De löper större risk än vuxna att få i sig vatten. Att bada sker på egen risk!

Jag badade i sjön igår, kan jag bli sjuk?

Symptom som kan uppstå i fall du har fått i dig bakterier, är kräkningar och diarré.

Hur länge kommer sjön vara avstängd?

Tillsvidare. Nya prover kommer att tas nästa vecka, tills dess avråder vi badgäster från att bada i Klarsjön.

Sidan uppdaterad 2018-08-09 16:11 Kommentera sidan