Kontakta & Fråga

Söderköpings kommun

Du är här: Hem / Nyheter / Bygget av Förbifart Söderköping finns med i regeringens nationella infrastrukturplan för åren 2018–2029

Bygget av Förbifart Söderköping finns med i regeringens nationella infrastrukturplan för åren 2018–2029

Publicerad den 04 juni 2018

Idag måndagen den 4 juni klockan 12.00 presenterade infrastrukturminister Tomas Eneroth och Isabella Lövin, klimatminister och vice statsminister, regeringens nationella plan för infrastrukturen åren 2018–2029 som också berörde nya sträckningen av E22.

Ny sträckning av E22 finns med i satsningen 2018 – 2029!

"Ytterligare åtgärder som kan nämnas är ny dragning av E22 förbi Söderköping samt flera etapper på Riksväg 56 som har mycket tung trafik som skapar problem för säkerheten och framkomligheten." går att läsa i Regeringens infrastruktursatsningar – så bygger vi östra Mellansverige starkt och hållbart.

- Detta öppnar upp möjligheterna för oss som kommun och plats, säger Anders Bevemyr (S) För Söderköpings kommuninvånare, företagare och besökare är den nya sträckningen av E22 en framgångsfaktor för staden och dess utveckling, men också för alla kommuner utmed ostkusten. E22 innebär att den tunga trafiken som idag går genom Söderköping, varav en stor andel är transporter av farligt gods, kan åka utanför staden på den nya E22.

När trafiken som inte har målpunkt i Söderköping och den tunga trafiken åker på den nya E22, kommer staden att utvecklas runt Erik Dahlbergsgatan (det som idag är E22) och i stadskärnan. Nuvarande E22 kan på sikt bli en grönskande stadsgata med butiker, bostäder och verksamhetslokaler.

När köerna inte stoppar upp trafiken på E22 kommer avståndet till både Norrköping och Linköping att kännas betydligt kortare och med nya snabbtåg kommer på sikt stora delar av mellersta Sverige att kunna nås på drygt en timma. Söderköpings unika läge vid Göta kanal, det vackra Ramunderberget och varierande natur och närheten till S:t Anna skärgård – gör att stadens mål att utvecklas till "Östergötlands bästa boendekommun" känns inom nära räckhåll, säger en bred politisk enighet från Söderköping i en skrivelse till regeringen.

- Som kommun står vi rustade för att möta upp och ta vara på möjligheterna som det här positiva beskedet innebär, säger Anna Thörn, kommunchef.

Sidan uppdaterad 2018-06-04 13:49 Kommentera sidan