Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Nyheter

Hem / Nyheter / Nya kanalbanken är invigd

Nya kanalbanken är invigd

Publicerad den 02 maj 2019

Bild: Folksamling, kanonsalut och båten Lindön som var beredd att ta ombord gäster för en guidad tur.

Kanonsalut, invigningstal, regn och goda kanelbullar – det sammanfattar förmiddagens invigning av nyrenoverade Göta kanal. Närmare hundra personer visade intresse idag när det var dags för den 187:e invigningen av kanalen. Ett långt arbete har pågått med att förstärka kanalbanken mellan Mem och Tegelbruket. Kanalvallens höjd var tidigare den samma som normalvattennivån i kanalen, och svallvågor från båtar rann då över kanalvallen på flera ställen. 

Roger Alsäter, VD för AB Göta kanalbolag fanns på plats och välkomnade oss vid invigningen. Han berättade dels om kanalens historia, men främst om något ännu viktigare. Nämligen kanalens framtid. Projektet som kallas Göta kanal 2.0, hade de på skoj egentligen velat kalla för Göta kanal 200.0, eftersom det är tänkt att kanalen ska klara ytterligare 200 år. Det är SM Entreprenad som har utfört den omfattande renoveringen.

Börje Natanaelsson (kommunstyrelsens ordförande) samt andra talare under förmiddagen, lyfte vikten av hur viktig Göta kanal är för besöksnäringen, både generellt för Sverige, men inte minst för Söderköping.

Bild: Fika i tältet, samt kommunstyrelsens ordförande Börje Natanaelsson (M).