Kontakta & Fråga

Söderköpings kommun

Du är här: Hem / Nyheter / EWK 100 år – en berättelse från igår och idag

EWK 100 år – en berättelse från igår och idag

Publicerad den 11 april 2018

För 100 år sedan föddes den världskända satirtecknaren EWK, Ewert Karlsson, i Mogata socken. Yrkesbanan var utstakad, Ewert skulle bli bonde. Men hans oerhörda tecknariver gjorde att han snabbt upptäcktes av Bondeförbundets presstjänst. En upptäckt som var starten på signaturen EWK som gjorde världomspännande karriär med omslagsbilder på allt från tidningen Land till New York Times Magazine. Idag finns hans bilder i ett arkiv på Arbetets museum i Norrköping och hans legat ligger till grund för Sveriges enda nationella centrum för politisk illustrationskonst. Över ett decennium efter hans död, är hans arbete fortfarande ett levande verktyg i dialogen om demokrati och yttrandefrihet för satirtecknare i hela världen.

Om utställningen

En utställning om den svenska bondsonen Ewert Karlsson (1918–2004) som tog klivet från den östgötska myllan ut i den internationella tidningsvärlden, med sitt tecknarstift i handen. Här visas bilder som forfarande är verktyg i samtal med ungdomar och vuxna om yttrandefrihet, demokrati och alla människors lika värde.

Vernissage lördag 14 april, Stinsen

Kl. 11 hälsar Gerd Aronsson, kommunfullmäktiges ordförande Söderköpings kommun, välkommen.
Lars-Olof Johansson, EWK-sällskapets ordförande, presenterar EWK och sällskapets historia och lämnar sedan över till en samtalspanel som leds av Carina Milde, intendent för EWK-museet vid Arbetets museum.

I panelen medverkar;
Gerd Aronsson som representant både för Söderköpings kommun och EWK-stiftelsen
Margareta van den Bosch, designer och dotter till EWK (Ewert Karlsson)
Lars-Olof Johansson, sittande ordförande för EWK-sällskapet och medlem sedan sällskapet grundades för 25 år sedan

Plats

Utställningen visas på Stinsen, Söderköping mellan 14 april och 12 maj. Det är kostnadsfritt att besöka utställningen. Se aktuella öppettider på soderkoping.se/turism.

Sidan uppdaterad 2018-04-11 09:09 Kommentera sidan