Kontakta & Fråga

Söderköpings kommun

Du är här: Hem / Nyheter / Förstudie gällande kommunens avtal och samarbete med IP-Only är klar

Förstudie gällande kommunens avtal och samarbete med IP-Only är klar

Publicerad den 19 januari 2018

Förstudien är avslutad och i den ses inte något behov av djupare granskning.

Förstudiens uppdrag

I samband med att kommunen gjorde ett avtal med bolaget IP-Only, gällande drift av vårt fibernät och utbyggnad av nätet i Söderköping, framkom ett antal frågeställningar kring tecknandet av avtalet. Med anledning av det beställde Söderköpings kommun en förstudie av PwC. Förstudien skulle undersöka om det fanns behov av en djupare granskning, gällande regelefterlevnaden i handläggningen av avtalet och vårt samarbete med IP-Only.

Resultat av studien

Förstudien har gjorts av revision- och konsultföretaget PwC. PwC har fått tillgång till samtliga handlingar som finns i ärendet. De har gjort bedömningen att det inte finns behov av en djupare granskning.
PwC gör också bedömning att avtalet borde vara ett koncessionsavtal. Med hänsyn till den bedömningen har kommunen använt alla upphandlingsregler som gäller i det här fallet.

- Det känns bra att förstudien är klar och att den visar att vi har gjort rätt utifrån de förutsättningar vi hade för att teckna avtalet med IP-Only, säger Yvonne Persson, kommunalråd. Innan vi tecknade avtalet var vi i kontakt med flera andra tänkbara leverantörer. Två av våra viktigaste krav var att hela kommunen skulle erbjudas möjligheten att få fiber och att alla skulle betala samma pris, oavsett var man bor i kommunen, fortsätter Yvonne. De kraven kunde bara IP-Only uppfylla.

- Anslutningsavgiften är dessutom densamma oavsett om du bor långt ifrån någon annan, nära någon eller på en ö, som för den som har anslutit sig i mer tätbebyggda områden, säger Anders Bevemyr, kommunalråd.

Ytterligare åtgärder

I förstudien rekommenderar PwC att en uppföljande granskning görs inom It-behörighetsområdet. Här tittar vi redan på nya rutiner. Utöver det bedömer PwC att nödvändiga förändringar av rutiner, styrning och ledning redan har gjorts.

Här kan du läsa hela förstudien

 

Kontaktuppgifter

Yvonne Persson, kommunalråd. Telefon: 0121-186 17
Anders Bevemyr, kommunalråd. Telefon: 0121-187 04
Lars Wallberg, revisionens ordförande. Telefon: 0708-23 33 94

Sidan uppdaterad 2018-01-19 14:01 Kommentera sidan