Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Nyheter

Hem / Nyheter / Inför skolavslutningar och sommarlov

Inför skolavslutningar och sommarlov

Skolavslutning och sommarlov är på ingång och tyvärr innebär det en ökad risk att unga ska dricka alkohol. I filmen och på sidan www.tänkom.nu hittar du råd och stöd i hur du kan prata hemma med din ungdom.

Publicerad den 03 juni 2020

Söderköpings kommun har tillsammans med Polisen i vår Ungdomsgrupp skickat ut ett brev till alla vårdnadshavare som har en tonåring hemma. 

I brevet kan man bland annat läsa följande viktiga information, som även riktar sig till dig som inte har en tonåring men vill ge våra ungdomar en rolig och trygg sommar:

Vi vet att i normalfall brukar skolavslutning och sommarlov innebära en ökad risk för att unga ska dricka alkohol. Vi som arbetar i Söderköping känner en oro för att det kan bli så även i år, trots uppmaningar om social distansering. Under våren har vi yrkesverksamma tyvärr åter sett en ökning av nyttjandet av både alkohol och droger. Polisen har även tagit ett antal beslag av narkotika från ungdomar, så vi vill slå larm för att det nyttjas tyngre droger bland ungdomar i Söderköping. En av de allvarliga drogerna är extasy, i färgglada små tabletter. Senast var de rosa och det stod redbull på dem. Detta är en allvarlig utveckling om den fortsätter så vi vill därför göra er uppmärksamma, prata med era barn och ungdomar. Var nyfiken och jobbig!

Vi har också uppmärksammat att färre vuxna rör sig ute på kvällarna, kanske på grund av Covid-19, vilket ger ungdomarna ett annat utrymme. Denna utveckling vill vi tillsammans bryta. Vi skulle önska att du som har tid tar en extra promenadrunda på kvällen, gärna i samband med skolavslutning eftersom den inte blir som vanligt för eleverna.

Fritidsgården Fokus kommer att vara öppen under sommarlovet, se öppettider och program på Focus Facebook.

I vår statistik kan vi se att de senaste åren har allt fler ungdomar börjat dricka alkohol senare i ungdomsåren, de dricker även mindre och alltmer sällan samt att många ungdomar tackar idag helt nej till alkohol. Det här innebär också att allt färre ungdomar råkar ut för problem kopplade till alkohol. Denna utveckling har till stor del skett tack vare att ni föräldrar engagerar er och sätter tydliga gränser.

Vi vänder oss nu till dig och andra tonårsföräldrar i Söderköping för att tillsammans med er skapa en så rolig och trygg sommar som möjligt. Om du/ni kan, ordna gärna aktiviteter för ungdomarna och försäkra dig om vad din ungdom gör på fritiden. Föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser har nämligen stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och alkoholkonsumtion. I Söderköping tycker de allra flesta tonårsföräldrar att det är fel att ge sina ungdomar alkohol. Även om det fortfarande förekommer, så är det få ungdomar som får alkohol av sina föräldrar. Vi vill därför helt enkelt uppmuntra dig att fortsätta stå på dig i frågan eftersom det hjälper din tonåring att avstå från alkohol.

En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol.

Läs gärna på Livsviktigasnack.se och www.tänkom.nu där finns tips på samtal med tonåringar om livet och om alkohol.

Med vänliga hälsningar Ungdomsgruppen i Söderköping

Presskontakt

Cecilia Karlsson, områdschef Samlad Elevhälsa
0121-184 07

Mersada Mesic, enhetschef Barn- och familj
0121-181 00