Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Nyheter

Hem / Nyheter / Information från jordbruksverket

Information från jordbruksverket

Publicerad den 26 juni 2020

Sommaren 2020 kommer att präglas av hemester – och besök i naturen för många. Jordbruksverket vill gärna ha hjälp med att nå ut med information till besökare i välbesökta nationalparker, naturum och naturreservat om hur de kan undvika att smittsamma sjukdomar sprids mellan människor och djur – så att naturupplevelsen blir fin för både människor och djurliv.

Det här är afrikansk svinpest
Sedan 2014 har afrikansk svinpest spridits till flera länder i Europa och stora delar av Asien. Sjukdomen är inte farlig för människor, men konsekvenserna för grisnäring, naturliv och jakt skulle bli mycket allvarliga om sjukdomen kom till Sverige. Den största risken för ett utbrott i Sverige är att smittan introduceras via människor genom exempelvis charkvaror som innehåller virus.

Här är viktig information till dig som besökare att tänka på:

  •  Lämna aldrig kvar matrester i naturen! Afrikansk svinpest kan spridas om vildsvin äter upp charkvaror som kallrökt korv eller skinka från smittade grisar. Släng alla matrester i närmaste soptunna eller hemma med dina hushållssopor.
  •  Tvätta händerna med tvål och vatten efter att du varit i kontakt med djur eller deras närmiljö som hagar och betesmarker. Tvätta alltid händerna innan du äter.
  • Hjälp barnen med handtvätten. Tappar barnet sin napp där det finns kor, får eller getter – rengör den ordentligt innan den används igen.
  •  Ha inte picknick i beteshagar där det går kor, får eller getter.
  •  Om du upptäcker ett dött vildsvin i naturen – anmäl det! Genom att döda vildsvin undersöks kan misstänkta fall av afrikansk svinpest upptäckas tidigt och för att självdöda vildsvin ska rapporteras in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan misstänkta fall undersökas.
  • Anmälan görs till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, via webbplatsen https://rapporteravilt.sva.se/   eller 018-67 40 00.

För mer information: Mer information om afrikansk svinpest på jordbruksverket...