Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Nyheter

Hem / Nyheter / Jättebalsamin, blomsterlupin, vattensköldpadda eller gul skunkkalla - har du sett nån invasiv art?

Jättebalsamin, blomsterlupin, vattensköldpadda eller gul skunkkalla - har du sett nån invasiv art?

Publicerad den 23 juni 2020

Undvik att sprida invasiva* främmande arter

Alla kan bidra till att minska spridningen av invasiva främmande arter. Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har samlat information om i vilka situationer främmande arter kan spridas och vad du som privatperson kan göra för att stoppa spridningen.

Främmande arter, djur och växter, kommer in i landet genom import eller indirekt som fripassagerare i gods och transporter. När de väl kommit hit kan de hamna i naturen på olika sätt. En del av dem blir där invasiva och påverkar vår biologiska mångfald negativt.

Vi som privatpersoner sprider invasiva främmande arter ofta utan att ens veta om det. I en undersökning av allmänheten som gjordes i maj 2020 så svarade 17 % av det tillfrågade att de under de tre senaste åren gjort något som kan ha orsakat spridning av invasiva arter. Vanligast är att man har slängt växtavfall i naturen (5%) och att man tagit med sig växter och frön hem från en utlandsresa (5%).

Rapportera in främmande arter

Inrapportering från allmänheten är mycket viktigt i arbetet med att hindra förekomsten och spridning av invasiva främmande arter. Det finns flera sätt att rapportera in det på bland annat på www.invasivaarter.nu.

Här hittar du fler sätt att rapportera på...

Lär mer om invasiva främmande arter

På Stinsen finns en utställning om invasiva arter under sommaren där du kan lära dig mer. Annars finns information på följande länkar också:

Här kan du läsa om hur du kan hindra spridning av landlevande invasiva främmande arter...

Här kan du läsa om hur du kan hindra spridning av vattenlevande invasiva främmande arter...

 

* Invasiva arter är arter som inte funnits här tidigare, som kommit med mänsklig hjälp och som konkurrerar ut inhemska arter. Här kan du läsa mer...