Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Nyheter

Hem / Nyheter / Nu kan du dricka vattnet igen

Nu kan du dricka vattnet igen - kokningsrekommendationer är upphävda

Publicerad den 21 december 2019

Uppdaterad information, måndag 23 december, kl. 14.20

Nu kan du dricka vattnet utan att koka det – kokningsrekommendationerna är upphävda.

De senaste provsvaren visar att bakterierna nu är helt borta. Vi kan därmed återgå till det normala och dricka vattnet utan att koka det först.

Vi vet nu att de prover som togs under fredagen inte innehöll E-coli eller koliforma bakterier. Men vi har inväntat lördagens provresultat också som åter bekräftade att vattnet nu är fritt från E-coli och Koliforma . Vi har hittat och lagat det ställe där ytvattnet kunde ta sig in och därmed ska inga nya bakterier kunna komma in den vägen.

- Det känns väldigt skönt att vi nu är tillbaka till normalläge igen, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef. Hon fortsätter: Jag vill även passa på att tacka medarbetare och kommuninvånare för att man visat tålamod och förståelse under de här dagarna. Jag förstår att det krånglat till julstöket lite extra och det känns bra att vi har löst problemet innan julhelgen, avslutar Theres.

Här har vi samlat information om vad du bör tänka på nu när vattnet är okej att dricka igen...

 

Tidigare information, måndag 23 december, kl. 9.50:
Vi inväntar fortfarande svar på lördagens prover. Vi hoppas kunna ge besked runt lunchtid.

Tidigare information, lördag 21 december, kl. 10.45

De första prover som togs i onsdags visar fortfarande att vattnet då innehöll koliforma bakterier. De prover som togs igår (fredag) indikerar färre bakterier kvar i vattnet, men vi vill säkerställa med ytterligare prover innan vi tar bort våra kokningsrekommendationer. Fortsätt därför att koka ditt vatten tills vi kommer med ytterligare information.

Proverna som tas idag, lördag, förväntar vi oss att få svar på under måndagen. Om allt fortsätter att gå bra tror vi att vi kommer att kunna ta bort kokningsrekommendationen under måndagen.

- Våra drifttekniker och samarbetspartners har arbetat med felsökningar under de här dagarna och vi är glada över att det verkar som vi löst problemet, men vi måste invänta alla resultat innan vi vet att problemet är helt löst, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef.

Koliforma bakterier

Här kan du läsa mer om vad koliforma bakterier är samt hitta fler frågor och svar...

Kokningsrekommendationer hittar du här...

 

Tidigare information:

De preliminära resultaten från onsdagens provtagning på Söderköpings tätorts vatten visar på att det kan finnas bakterier i vattnet. Som säkerhetsåtgärd går därför kommunen nu ut med kokningsrekommendationer. Sprid gärna informationen!

Provtagningen gjordes utifrån att det kraftiga regnet och höga vattenflöden påverkade vattenproduktionen i onsdags. 

Detta gäller endast tätorten, från bron över Göta kanal till Fullerstad. Det vill säga de som får vatten från vattentornet i Söderköping. Mogata, Östra Ryd, Västra Husby och övriga platser utanför tätorten är inte påverkade.

Kokningsrekommendation

Här kan läsa mer om kokningsrekommendationen.

Provsvar

Vi har endast fått preliminära provsvar som visar att det kan finnas bakterier, och rekommendationen att koka vattnet är en säkerhetsåtgärd tills vi har fått de slutliga provsvaren.