Nyheter

Hem / Nyheter / Tillsammans för en trygg skolavslutning och sommar

Tillsammans för en trygg skolavslutning och sommar

Publicerad den 31 maj 2021

Tiden går fort och vi närmar vi oss sommarlovet för våra barn och ungdomar. Här kommer en hälsning från Ungdomsgruppen i Söderköping som skickats till vårdnadshavare med barn från årskurs 6 och uppåt. Vi vill berätta hur läget ser ut för våra unga i Söderköping, även för dig som som är vuxen och har unga i din närhet. Vi hoppas också att på ett fortsatt bra samarbete med dig för våra barn och ungas bästa!

Färre vuxna ute på kvällstid

Coronapandemin har gjort att färre vuxna rör sig ute på kvällstid. Det ger ungdomarna ett större eget utrymme utan insyn från vuxna. Den här utveckling vill bryta tillsammans med dig. Vi önskar att du som har tid tar en extra promenadrunda på kvällen, gärna i samband med skolavslutning.

Positiv utveckling

I vår statistik kan vi se att allt fler ungdomar börjar dricka alkohol senare i ungdomsåren. De dricker också mindre och mer sällan, det är även många ungdomar som helt tackar nej till alkohol. Det här innebär också att allt färre ungdomar råkar ut för problem kopplade till alkohol. Den här utveckling har till stor del skett för att ni vårdnadshavare engagerar er och sätter tydliga gränser.

Oro inför sommaren

Vi känner oro för att det även i år kommer att bli alkoholkonsumtion i samband med skolavslutningar och sommarlov. Polisen har tyvärr gjort ett antal beslag av alkohol och narkotika från ungdomar i Söderköping under våren. Vi ser allvarligt på denna utveckling och vill därför göra er uppmärksamma och prata med era barn och ungdomar. Vi behöver tillsammans skapa en så rolig och trygg sommar som möjligt.

Detta kan du som vårdnadshavare göra

Är du en engagerade vårdnadshavare som sätter tydliga gränser? Då har du stora möjligheter att påverka din tonårings debut och konsumtion av alkohol. Idag tycker de flesta tonårsföräldrar att det är fel att ge alkohol till sina barn. Vi vill uppmuntra dig att stå på dig och säga nej. Det hjälper din tonåring att avstår från alkohol.

  • Ha en nära relation med din tonåring och skapa en överenskommelse att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol.
  • Var nyfiken och jobbig - på så sätt är du en omtänksam vuxen!
  • Sätt gränser!
  • Ta kontakt med föräldrarna till din tonårings kompisar. Stäm av med varandra så ni vet med vem och var era ungdomar är.
  • Ta en extra promenadrunda på kvällen och kolla läget.
  • Försäkra dig om vad din ungdom gör på fritiden.
  • Ordna gärna egna aktiviteter för din tonåring och kompisarna.

Lästips!

www.livsviktigasnack.se och www.tänkom.nu finns det många bra tips och råd, till exempel på samtal med tonåringar om livet och om alkohol.

Fritidsgården Focus

Fritidsgården Focus kommer att vara öppen under sommarlovet, se öppettider och program på Focus Facebook.

Med vänliga hälsningar
Ungdomsgruppen i Söderköping

 

Vi är ungdomsgruppen

Ungdomsgruppen är en samverkansgrupp mellan olika verksamheter i syfte att främja och förebygga för ungdomars bästa i Söderköping. I ungdomsgruppen representeras Ramunderskolan, Nyströmska, Fritidsgården Focus, elevhälsan, socialtjänsten, säkerhetssamordnare, väktare och polisen.

Kontaktpersoner:
Mersada Mesic, enhetschef Barn och familj, 0121-181 00, mersada.mesic@soderkoping.se
Cecilia Karlsson, områdeschef Samlad Elevhälsa, 0121-181 00, cecilia.karlsson@soderkoping.se

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.