Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Pressmeddelanden

Hem / Press / Pressmeddelanden / 97 procent rätt sorterat matavfall - kattsand och tidningspapper är boven

97 procent rätt sorterat matavfall - kattsand och tidningspapper är boven

Publicerad den 04 februari 2020

Söderköpings kommun har nu haft flerfackskärl i drygt ett år. De nya tunnorna har gjort det lättare att sortera soporna rätt direkt i hemmen, och siffrorna visar hela tiden förbättrade resultat gällande hur mycket avfall som återvinns och sorteras rätt.

Under 2019 sorterades till exempel cirka 600 ton matavfall och vår senaste plockanalys* visar att 97 procent är rätt sorterat. Det är också en kraftig minskning av mängden förpackningar, farligt avfall och elektronikavfall i den vanliga soppåsen. De sorteras istället mycket oftare till rätt materialinsamling.

- Vi är så nöjda med vilket bra jobb alla hushåll gör med sin sortering, och då vill vi speciellt lyfta matavfallssorteringen, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef. 97 procent rätt sorterat matavfall är verkligen jättebra, men visst skulle det vara kul med ännu bättre resultat. Så nu ska vi försöka öka medvetenheten om vad som är matavfall ännu mer, avslutar hon.

Det som i huvudsak är felsorterat är tidningspapper som läggs i botten på matavfallspåsen. Tidningspapper hör inte hemma där. Den andra boven i påsen är kattsand. Beroende på vilken sorts kattsand det är så ska den i första hand slängas på Hjälmsborg som deponi eller i den vanliga soppåsen med brännbart. Du hittar mer information om det här...

- Det nya sorteringssystemet fungerar väldigt bra och stämmer väl överens med vår vision att vara en attraktiv boendekommun. Idag vill de flesta göra en insats för vår miljö, berättar Inga-Lill Östlund, ordförande i servicenämnden, och nu ger vi verkligen alla möjligheten att kunna göra det på ett enkelt sätt i sin vardag. Jag tror också att när vi sorterar matavfall så blir vi mer medvetna och förhoppningsvis leder det även till att matsvinnet minskar, avslutar Inga-Lill.

Fakta, förbättringar sedan flerfackskärlen infördes

  • På landsbygden har soppåsen med brännbart avfall minskat från 145 kg per invånare och år under 2017 till 89 kg per invånare och år under 2019. En minskning med 40 procent.

  • I tätorten har soppåsen med brännbart avfall minskat från 178 kg per invånare och år under 2017 till 65 kg per invånare och år under 2019. En minskning med 65 procent.

  • * En plockanalys innebär att man samlar in soppåsar och matavfallspåsar från ett stort antal hushåll under en två veckors period. Dessa påsar analyseras i detalj för att se hur bra sorteringen fungerar.

Kontaktperson

Theres Stark, VA- och renhållningschef
0121-187 88

Inga-Lill Östlund, ordförande servicenämnden
0121-186 48