Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Pressmeddelanden

Hem / Press / Pressmeddelanden / Beslut om eldningsförbud från och med kl. 12, onsdag 24 juni

Beslut om eldningsförbud från och med kl. 12, onsdag 24 juni

Publicerad den 24 juni 2020

I samverkan med och på inrådan av Räddningstjänsten Östra Götaland har kommunen beslutat om eldningsförbud i Söderköpings kommun från och med kl 12.00, onsdag 24 juni och tills vidare.

 - Beslutet motiveras av att markvärden för överhängande brandrisker i kommunen bedöms vara extremt höga, säger Jonas Fredriksson, säkerhetschef i Söderköpings kommun. Han fortsätter: Brandrisken i Söderköpings kommun samt i närliggande kustkommuner bedöms vara betydligt högre än i flera andra av länets kommuner.

Beslut

Söderköpings kommun föreskriver med stöd av 2 kap. 7 § förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor att följande ska gälla för Söderköpings kommun:

  1. Förbud mot eldning i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar etcetera). Förbudet omfattar inte grillning ochmatlagning vid iordningställda platser utformade så att faran för antändning och spridning är låg.
  2. Förbudet gäller från onsdagen den 24 juni 2020 klockan 12:00 fram till beslut om föreskriftens upphävande.
  3. Undantag från förbudet kan i särskilda fall medges av Söderköpings kommun.
    Ansökan om undantag från förbudet ska göras genom kontakt med kommunens tjänstgörande säkerhetssamordnare.

Utöver detta har länsstyrelsen ändrat flygslingorna för skogsbrandsflyget, och kompletterat med en östlig slinga som inte funnits tidigare.

Hela beslutet finns att läsa här nedan.

Kontaktpersoner

Jonas Fredriksson, säkerhetschef 
Telefon: 0121-18104

Kristina Hagernäs, krisberedskapssamordnare
Telefon: 0121-181 59

Utskickat av:

Patricia Johansson, kommunikatör
Telefon: 0121-187 57