Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Pressmeddelanden

Hem / Press / Pressmeddelanden / Söderköpings kommun kräver start av E22-projektet

Söderköpings kommun kräver start av E22-projektet

Publicerad den 24 augusti 2020

Arbetet med den nya sträckningen av E22 vid Söderköping har stått stilla sedan granskningens slutdatum förra året. Nu kräver Söderköpings kommun tillsammans med Valdemarsviks, Norrköpings, Västerviks och Oskarshamns kommuner en redovisning av projektet.

- Vi i Söderköpings politiska referensgrupp för E22 har nu bjudit till ett möte med Länsstyrelsen och Trafikverket tillsammans med fyra andra berörda kommuner, berättar kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander. Vi kräver att få redovisat hur planen ser ut framåt i projektet. Vi vill också ha en tidplan för till exempel upphandling av entreprenörer och byggnation som kan hållas. Tidsförseningarna som projektet drabbats av kostar oss både tid och resurser, säger Martin.

Den nya sträckningen av E22 är en nationell angelägenhet som utgör en av de viktiga nationella stamvägarna i Sverige längs bland annat Östergötlands kust. Genom E22 skapas tillgänglighet till städerna längs ostkusten, skärgården men också till det viktiga inlandet mellan E4 och E22 för näringslivets transporter och kommunikationer.

- För över ett år sedan skulle Trafikverket ha skickat in ”Vägplan för E22” för fastställelse, men det har inte gjorts och sedan har inget hänt, säger Peter Karlström i kommunens politiska referensgrupp. Flera projekt i Söderköping och även i de andra kommunerna är direkt beroende av att den nya sträckningen av E22 byggs för att andra projekt ska komma igång. Det hämmar inte bara kommunernas utveckling utan också näringslivsutvecklingen och möjligheten till ökad bostadsbyggnation, fortsätter Peter och får medhåll av Sonnie Knutling som också ingår i referensgruppen för E22.

Martin Sjölander instämmer och säger: - För kommuninvånarna men också för företagare och besökare är den nya sträckningen av E22 en förutsättning för kommunerna och deras fortsatta utveckling. Vi vill inte vara en kommun som ständigt förknippas med bilköer och trafikljus, avslutar Martin.

Pressinbjudan

Söderköpings politiska referensgrupp för E22 har bjudit in till ett möte med Länsstyrelsen och Trafikverket, onsdag 26 augusti. På mötet kommer även representanter från Valdemarsviks, Norrköpings, Västerviks och Oskarshamns kommuner att närvara.

Syftet med mötet är att få en tydlig riktning framåt i projektet och en tidplan som kan hållas för byggnationen av den nya sträckningen av E22.

Vi hälsar pressen välkommen efter mötet för att ställa frågor.

Plats: Söderköpings kommunhus, samling till vänster om huvudentrén.
Adressen är Storängsallén 20, Söderköping.
När: Onsdag 26 augusti kl. 12.15.

Vid dåligt väder hålls pressträffen i Aulan, i kommunhuset.

Tänk på att hålla avstånd under pressträffen, tack!

Varmt välkommen!

Kontaktuppgifter för Söderköpings kommun

Martin Sjölander, kommunstyrelsens ordförande, 0121-18740
Maria Fredriksson, kommundirektör, 0121-18101
Johan Cöster, samhällsbyggnadschef, 0121-18113
Johanna Grander, projektsamordnare, 0121-18714