Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Samhälle och Trafik

Gallring i Albogaskogen

Klicka här för större bild

I vintras skulle vi genomfört en gallring i Albogaskogen. Arbetet blev uppskjutet, och kommer istället börja den här veckan och pågå fram till slutet av oktober.  Vi har en tätortsnära skogsbruksplan som gäller för Albogaskogen och det är den planen vi jobbar efter. Planen är framtagen på uppdrag av kommunen och skickades på remiss till bland annat Naturskyddsföreningen och SOK.

Varför ska skogen gallras?

För att skogen ska må bra behöver den gallras. Vi vill ha en vacker och välskött skog som man vill vara i. När vi gallrar får de träd som lämnas kvar möjlighet att utvecklas till starka och välmående träd. Även de växter som finns närmare marken får sol och ljus vid en gallring, vilket ger en mer varierad skogsmiljö.

Vad ska gallras?

Skogen är indelad i flera områden. På bilden här ovan syns alla områden uppmärkta med en mörkblå linje. Vi kommer gallra olika mycket i respektive område. De två områden med ett rött kryss kommer inte att gallras. Sammanlagt är det cirka 40 hektar som ska gallras på kommunens mark.

Vad händer sen?

Vi räknar med att vara klara med gallringen i slutet av oktober. Under tiden gallringen pågår kan det bli spår i naturen men vi återställer marken efter utfört arbete. Nästa planerade gallring i området sker enligt skogsbruksplanen om cirka 8 år.