Nyströmska skolan program

Hantverksprogram frisör

Frisör

Är du intresserad av frisöryrket. Grattis då har du valt ett yrke som ger dig variationer i arbetet. Roliga möten med människor och en härlig känsla av att få människor att känna sig nöjda, stolta över sitt hår/utseende, glada över att få komma till dig för en härlig stund. 

Programmet ger dig kunskaper för att arbeta med människor med olika hår, åldrar och önskemål. Minst hälften av tiden på ditt gymnasieprogram sker på frisörsalonger. Där prövas det du läser i teorin genom praktiskt arbete. Du använder även en del av tiden på arbetsplatsen till att arbeta med arbetsuppgifter som du arbetat med i skolan.

Yrkesexamen

I slutet av utbildningen erbjuds ett delprov som bedöms av branschorganisationen frisörföretagarna. Om kurs- och praktiknärvaron är bra och du följer din studieplan så betalar skolan för delprovet. Med godkänt prov får man sedan arbeta på salong som trainee 2000 tim. för att sedan göra det avslutande gesällprovet som visar på att du är färdig frisör. På väg mot din yrkesexamen kommer du att genomföra ett gymnasiearbete, som visar att du är väl förberedd för arbete som frisör. Genom det arbetsplatsförlagda lärandet lär du dig förstå yrkeskulturen och du får värdefull arbetslivserfarenhet och även en god chans till arbete.

Yrket

Som frisör arbetar man oftast långa dagar stående på frisörsalongerna, då är det viktigt att du har förståelsen i hur du tar hand om kroppen t.ex. genom träning och att tänka på ergonomin. Frisöryrket handlar om att ta hand om och ge alla kunder en upplevelse. Så det är viktigt med bra bemötande, förmåga att kunna kommunicera med alla kunders olika behov och önskemål.

Inriktning

Inom frisörprogrammet får du lära dig hantverket frisör med allt vad det innebär. Du får kunskaper om färg, form och stil och att lära dig att se kundens behov. När du börjar utbildningen så får du låna verktyg i form av saxar, knivar, kammar och borstar. Du får även en dam- och herrdocka som vi över och lär oss tekniker på i början, för att sedan gå över på att öva på levande kunder. I början brukar det vara bra att öva på familj och vänner då man kan känna sig tryggare med det i början. Om du lyckas med kurserna så att du tar din examen får du i gåva av skolan ditt verktygssätt.

Det är viktigt att veta vad som händer i håret/huden vid en kemisk behandling t.ex. vid färgning så att du som frisör vet vilka frågor du ska ställa och hur du kan göra rätt bedömningar. Kursen material och miljö är bl.a. grundkunskaper i hur man ska arbeta för att skapa en trygg miljö för dig, din kund men även miljötänk med hållbar utveckling. Tradition och utveckling är kursen med frisöryrkets historia men även framtid och hur yrket utvecklas. Entreprenörskap skapar förutsättning för dig att lyckas som företagare men även ge en inblick i ditt framtida yrke. Programfördjupningarna är frisör 2–5 men du har även chans att göra IV val som barberare och frisör 6a där man får en större fördjupning av valt ämne. Alla kurserna bygger på varandra för att vidareutveckla kunskaperna. På skolan går vi igenom teoretiska och praktiska kunskaper för att sedan utveckla och öva på teknikerna och kunskaperna på APL-platsen, då större delen av utbildningen är på salong.

Under utbildningstiden försöker vi att göra flera studiebesök och även bjuda in föreläsare/utbildare efter klassens intressen, det skulle t.ex. kunna vara utbildning för Hair talk (extension), Lash lift, inspirations visning färg m.m.

Speciella färdigheter 

Centrala begrepp är serviceinriktad med social kompetens. Kreativ med en vilja att skapa med färg, form och stil, att skapa från idé till färdigt resultat. Entreprenörskap är även en viktig del, då många frisörer är drivande och startar sina egna företag, genom egen salong eller hyra av frisörstol.

Som lärling vid något av våra yrkesprogram på Nyströmska skolan får du:

  • tillgång till Nyströmska skolans gemenskap, resurser och utbud
  • en erfaren yrkeslärare som mentor
  • dessutom en kunnig och intresserad handledare på arbetsplatsen
  • möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet

 

Extra bidrag

Som lärling får du 1 000 kr extra i månaden från CSN utöver ditt studiebidrag (lärlingsersättning). Det är ett bidrag för måltider och resor som du kan få när du är ute på en arbetsplats.

 

Vi erbjuder även dig som elev på Yrkesprogrammen ett bidrag till körkort på 5000 kronor. Det gäller dig som går sista terminen i årskurs 3, har kurs- och praktiknärvaro och följer din individuella studieplan. Då kan du mot uppvisande av handlingar och kvitton få ut bidraget.