Hem / Om webbplatsen / Hjälpmedel

Hjälpmedel

Lyssna på webbplatsen

Under sidans rubrik finns en Lyssna-knapp. Om du klickar på den börjar en röst läsa upp sidans text. För att få PDF:er upplästa, klickar du på en liten grön symbol med ett par hörlurar vid dokumentet. Vid enstaka fall, kan det vara så att PDF:en inte har ett godkänt format och den kommer då tyvärr inte att kunna läsas upp. Vi försöker minimera dettta, men ibland missar vi ett dokument. 

Du kan välja att lyssna på all text eller en utvald text genom att markera den och därefter trycka på Play-knappen.

Du kan också få ett ord förklarat genom att markera det, enklast genom att dubbelklicka på det, och därefter klicka på den blåa knappen som framträder.

Vid alla funktioner för uppläsning, måste du klicka på Lyssna-knappen först!

ReadIT kan också manövreras med ett antal kortkommandon:
Play: ALT+X
Pause: ALT+U
Stopp: ALT+S
Inställningar: ALT+P
Hjälp: ALT+?
Avsluta: ALT+Q

Du kan ställa in så att texten läses upp på svenska eller engelska, om det ska vara en kvinna eller man som talar samt vilken hastighet det ska vara på talet.

Lättläst

På denna sida kan du läsa mer om kommunen på ett mer lättläst språk:
https://www.soderkoping.se/kommun-politik/om-kommunen/lattlast/

Förklarande ord

Vi strävar alltid efter att skriva så begripligt som möjligt när vi kommunicerar. Ibland kan vi behöva använda komplicerade ord eller ord som kanske inte används till vardags för att sammanhanget ska förstås. Läs mer om våra förklarande ord här...

PDF

På våra webbplats finns sidor innehållandes många dokument i formatet PDF. För att kunna se innehållet i en PDF-fil, krävs det att du har programmet Adobe Reader installerat på datorn. Adobe Reader är kostnadsfritt och kan laddas ner här.

Textstorlek

Upplever du att texten på vår webbplats är för liten eller för stor, så kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktioner. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att trycka Ctrl + för att öka textstorlek och Ctrl - för att minska.

Översättning 

Längst upp på vår webbplats, kan du trycka på Language för att få sidan översatt till det språk du önskar.