Bostad och Miljö

Hem / Bostad och Miljö / Livsmedel

Livsmedelskontroll

Livsmedelskontrollens mål är att konsumenten inte ska behöva riskera att bli sjuk för att maten innehåller farliga bakterier, främmande ämnen och föremål eller saknar information om allergiframkallande ämnen. Konsumenten ska inte heller bli vilseledd eller lurad av märkningen, presentation eller information om maten.

  • Ska du starta en ny verksamhet? Då ska den registreras hos kontrollmyndigheten. Syftet med att livsmedelsanläggningar ska registreras är att kontrollmyndigheten ska få kännedom om vilken typ av verksamhet en livsmedelsföretagare bedriver i en viss anläggning och var anläggningen är belägen, så att myndigheten kan utföra offentlig kontroll. Registreringen är en endast en administrativ åtgärd där ingen förprövning av verksamheten görs. Använd vår blankett.

  • När vi har kontrollerat din verksamhet skriver vi en rapport som blir offentlig. Det betyder att vem som helst kan begära att få läsa rapporten, till exempel journalister, om vi inte har speciella skäl enligt sekretesslagen att inte lämna ut den. Miljökontoret lyder nämligen under offentlighetsprincipen, som alla myndigheter i Sverige.

  • Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Misstänker du matförgiftning kan du anmäla detta till miljökontoret. Använd vår blankett eller e-tjänst

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.