Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och det är en förutsättning för mycket av den övriga livsmedelsproduktionen att dricksvattnet håller en god kvalitet. Allt vatten som är avsett för dryck, till matlagning och till beredning av livsmedel räknas som dricksvatten. Även vatten som används för vissa andra ändamål på företag som producerar livsmedel är dricksvatten.
För dricksvatten som används i en livsmedelsverksamhet och som inte är från det kommunala nätet gäller Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 2001:30). Föreskrifterna ställer krav på bland annat provtagning och egenkontroll.
Om du ska registrera en dricksvattenanläggning hittar du blanketten här nedanför.
För att handlägga din anmälan om registrering tar vi ut en timavgift. Varje år tar vi även ut årlig kontrollavgift för din dricksvattenanläggning. Riskklassningen av din dricksvattenanläggning avgör hur mycket du ska betala.
Dricksvatten ska uppfylla vissa kvalitetskrav enligt dricksvattenföreskrifterna. Det gäller bland annat mikrobiologisk och kemisk kvalitet, samt värden som färg, lukt och smak. Mer information om kraven finns i dricksvattenföreskrifterna (SLVFS 2001:30).
Enligt föreskriften ska du även ta fram en faroanalys och ett undersökningsprogram, som miljökontoret ska fastställa. I faroanalysen ska du beskriva de risker som finns i dricksvattenproduktionen. I undersökningsprogrammet beskriver du hur och var provtagning ska ske, vilka prover du ska ta och hur ofta. Programmet baseras på faroanalysens uppgifter och de krav som finns i föreskriften.
Du som har en verksamhet med eget dricksvatten och som omfattas av dricksvattenföreskrifterna ska ha ett system för egenkontroll. I egenkontrollen ska det bland annat finnas rutiner för provtagning och underhåll men också driftsinstruktioner.