Nyheter

Hem / Nyheter / Barbro Mellqvist har fått Cnattingiuspriset 2023

Barbro Mellqvist har fått Cnattingiuspriset 2023

Bengt Cnattingius pris för 2023 går till Barbro Mellqvist för hennes insatser för kulturlivet inom särskilt Söderköpings kommun. 

Publicerad den 13 december 2023
Foto: Daniel Serander

Innan pensionen arbetade Barbro Mellqvist som näringslivssamordnare på Söderköpings kommun, där hon även varit kultursekreterare och ansvarig för Medeltidscentrum. Dessförinnan har hon även arbetat som producent på Östgötamusiken och som kultursekreterare i Norrköpings kommun.

Motiveringen lyder:

Barbro Mellqvist tilldelas Cnattingius pris för sitt stora engagemang för kultur och kulturarvsfrågor i framför allt Söderköping. Barbro har med stor entusiasm och kompetens gjort viktiga insatser för att synliggöra och utveckla kulturlivet i Söderköpings kommun. Efter pensionen har hon fortsatt med kulturverksamhet som ansvarig för Edgards på Lagnö i Sankt Anna, med utställningar, musikkvällar, servering och turistinformation.

Det är Östergötlands museum som årligen delar ut Cnattingius pris till en person eller organisation som forskat eller arbetat i Bengt Cnattingius efterföljd rörande främst östgötsk historia, konst och kulturmiljövård.

- Så fantastiskt roligt och hedrande att få detta pris. Jag har fått arbeta i ett team där politiker, tjänstemän och kulturarbetare med gemensamma krafter har gjort stadens och skärgårdens historia mer synlig och tillgänglig. Vi har också haft ett gott samarbete med museer, universitetet och andra kulturinstitutioner i Östergötland, säger Barbro Mellqvist.

- Varmt grattis till en mycket värdig vinnare som har gjort så fina insatser för att synliggöra och berätta om Söderköpings rika historia! Förra året tilldelades också Barbro kommunens kulturpris för sitt idoga och fortsatta engagemang för kulturen i Söderköping och nu har hon återigen fått ett välförtjänt pris! säger kultur och fritidschef Johanna Hellstrand.

Priset överlämnades av styrelseordförande Fredrik Björkman och museichef Olof Hermelin den 3 december 2023 på Östergötlands museum i Linköping.

Åtvidabergssonen och konsthistorikern Bengt Cnattingius (1899–1993) var amanuens vid länsmuseet från 1924 och sedermera museichef åren 1933–1966, med stor betydelse för uppbyggandet av Östergötlands museum och utvecklingen och bevarandet av det östgötska kulturarvet.