Nyheter

Hem / Nyheter / Information gällande hur hemtjänsten gör inköp samt beställer matlådor

Information gällande hur hemtjänsten gör inköp samt beställer matlådor

Publicerad den 23 oktober 2023

 

Som vi tidigare informerat om kommer det under hösten 2023 kommer det bli en förändring för dig som får hjälp av oss att få hem varor från affären. Det kommer också att bli en förändring för dig som har leverans av matlådor. Nedanstående information har skickats hem till alla berörda personer.

Information till dig som har hjälp att handla matvaror och får leverans av matlådor

 • Information till dig som har hjälp att handla matvaror och får leverans av matlådor

  Beslut om förändringar om inköp och mat som berör dig, här vill jag ge dig mer information.
  Vård och omsorg, både i Söderköping och i övriga Sverige, står inför en stor utmaning. Utmaningen består i att vi blir allt fler som behöver hjälp av hemtjänst, samtidigt som personer i arbetsför ålder minskar. Vi behöver ta väl tillvara på den kompentens som våra medarbetare har och använda den klokt, till exempel att stödja dig som har svåra komplexa sjukdomar istället för att god kompentens går till spillo i dagliga leveranser över hela vår långa kommun.

  I min roll som ordförande i socialnämnden ansvarar jag också för att våra så kallade effektmål med näringsrik kost, valfrihet, hänsyn till miljö, krisberedskap och ekonomi tillgodoses i mest möjliga mån. För att uppnå detta behöver vi framförallt förändra våra rutiner i två delar, enligt beslut den 3 oktober med diarienummer SOC/2023-00089.

  Ni kommer att efter behov få stöd att göra beställningar av inköp av livsmedel och måltider en gång per vecka. Leverans av måltider varje dag kommer att upphöra. Du som behöver måltidsservice, hjälp att äta, viss anpassad kost osv får fortsatt stöd precis som nu. Stort utbud finns i butik, alla ordinarie livsmedel samt färska kylda måltider från både lokal restaurang och storkök, soppor samt alternativ från frysdisken.

  Du kommer att fortsatt få den hjälp du behöver men utfört på ett annat sätt. Som ordförande i socialnämnden hoppas jag att dessa förändringar tas emot med förståelse.

  Om du har frågor kring förändringarna kan du höra av dig till mig Evelina Nilsson via kommunens växel 0121-181 00 eller e-post evelina.nilsson@soderkoping.se

  Evelina Nilsson (KD)
  Ordförande socialnämnden 

 • Under hösten kommer Seniorcenter Blå Porten öppna en matservering för dig som har hemtjänst. Serveringen kommer att ha öppet på vardagar och du behöver föranmäla dig.

 • Under hösten 2023 kommer vi att övergå helt till att handla matvaror online. Den enda butik som
  uppfyller våra krav på säkerhet i Söderköping är ICA Supermarket.

  Så här kommer det att fungera:

  • Förändringen införs stegvis och när det är din tur kommer du att få mer information.
  • Vill du även i fortsättning ha hjälp med att handla matvaror? Då behöver du skaffa ett ICA-kort så snart som möjligt. Information om hur du skaffar kortet finns på ica.se.
  • Våra medarbetare i hemtjänsten kommer att ha med sig en iPad och hjälpa dig när du ska göra dina inköp. Ni kommer tillsammans att beställa varorna online.
  • Butiken plockar ihop varorna.
  • Medarbetare i hemtjänsten hämtar varorna och kör hem dem till dig en gång per vecka. Om du har behov så hjälper de dig att packa upp varorna.

  Om du har matdistribution behöver du även läsa informationen Förändring för dig som har matdistribution.


 • Vid årsskiftet 2023/2024 kommer du behöva beställa dina matlådor på annat sätt. Matlådor kommer kunna beställas via ICA Supermarket samtidigt som du och hemtjänsten gör dina inköp av matvaror en gång per vecka.

  Så här kommer det att fungera:

  • Förändringen införs stegvis och när det är din tur kommer du att få mer information.
  • Vill du ha hjälp med att beställa hem matlådor från ICA? Då behöver du skaffa ett ICA-kort så snart som möjligt. Information om hur du skaffar kortet finns på ica.se.
  • Våra medarbetare i hemtjänsten kommer ha en iPad med sig hem till dig när du ska beställa dina matlådor. Ni kommer att beställa tillsammans online.
  • Butiken plockar ihop matlådorna.
  • Medarbetare i hemtjänsten hämtar matlådorna och kör hem dem till dig en gång per vecka. Om du har behov hjälper de dig att ställa in matlådorna i kylen.
  • Har du måltidsservice? Då kommer vår medarbetare i hemtjänsten hjälpa dig att värma maten i mikrovågsugn. Om du vill ha hjälp med måltidsservice ska du kontakta din biståndshandläggare.

  Om du har hjälp med att handla behöver du även läsa informationen Förändring för dig som har hjälp att beställa matvaror.

 • Om du har frågor kring förändringarna kan du höra av dig till Karin Lindblad Rådeklint via kommunens växel 0121-181 00 eller e-post karin.lindblad.radeklint@soderkoping.se

  Vänliga hälsningar
  Socialförvaltningen, Söderköpings kommun