Nyheter

Hem / Nyheter / Skollunch utan el på Ramunderskolan

Skollunch utan el på Ramunderskolan

Publicerad den 26 september 2023

Den här veckan pågår Beredskapsveckan 2023. Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig.

I Söderköping var Hemvärnet inbjudna för att visa hur man kan laga en skollunch utan el. Maten tillagades utomhus i fältkok till eleverna på Ramunderskolan.

- Det här är ytterligare ett steg i att öka vår beredskap att kunna servera stora mängder mat utan el, säger Eva-Lott Blixt, kostchef på Söderköpings kommun. Förra året bjöd vi Nyströmskas elever på mat som tillagats på en stor muurika och i år fick vår personal se hur hemvärnet arbetar i ett fältkok. Vi serverade eleverna ”krismaten” chili sin carne med havreris och grönsaker. Jag hörde många positiva kommentarer från elever och personal, både gällande maten och själva aktiviteten, avslutar en nöjd Eva-Lott.

På plats under lunchen fanns även Räddningstjänsten Östra Götaland, Försvarsmakten, Svenska Lottakåren, Östgöta Bilkår, kostchef Eva-Lott Blixt och säkerhetssamordnare Martin Hedlund.

- Vi vill passa på att visa upp några övriga verksamheter som har stor betydelse vid en kris, berättar Martin Hedlund, säkerhetssamordnare på Söderköpings kommun. Eleverna hade möjlighet att titta närmare på deras utrustning samt ställa frågor till de som medverkade. Det är roligt att se att aktiviteten är uppskattad och att eleverna är nyfikna och vill veta mer, avslutar Martin.

Full fart i fältkoket.

 

Ibtesam och Jessica förbereder maten.

 

Bilkåren visar en bandvagn.