Nyheter

Hem / Nyheter / Våga säga nej - var en trygg vuxen

Våga säga nej - var en trygg vuxen

Publicerad den 09 juni 2024

 

Nu är vi snart framme vid skolavslutningar och sommarlov. Vi vill uppmuntra dig som förälder, eller annan trygg vuxen, att våga prata med din ungdom om alkohol, droger och gäng - inför skolavslutning, sommarlov och för en trygg framtid. Våga säga nej för att du bryr dig om. Och hjälp din tonåring att våga säga nej.

Hjälp ditt barn att säga nej till alkohol

Du kanske är en av dem som kommer få frågan om du kan köpa ut alkohol till din tonåring, och det kan vara svårt att stå emot. Du kanske tänker att du vill lita på ditt barn eller förhindra att tonåringen vänder sig till någon annan för att få tag på alkohol. Men alkohol blir inte mindre skadlig för att den langas med omtanke.

Ibland kan man tro att tonåringar inte vill att man pratar med dem alls. Men forskning visar att hela 9 av 10 tonåringar tycker att det är bra om föräldrar sätter tydliga gränser kring alkohol. Lika många tycker att det är bra om föräldrar hjälper med argument att säga nej till alkohol till sina vänner.

Ditt "nej" kan göra stor skillnad. Visste du att varannan tonåring skulle avstå från alkohol om de inte får hjälp av någon de känner? Läs mer i våra länktips här nedan.

Prata om gäng hemma

Det har blivit mer och mer aktuellt att prata om kriminella gäng och gängvåld hemma. Många barn och unga följer det som händer på avstånd, men kan ändå ha en oro för att något ska hända en själv eller någon man känner.

Här finns information där där du kan få råd och tips om hur du kan prata med din ungdom.

Information in other languages

Do you fear criminal gangs might be recruiting your child, multiple languages - Länsstyrelsen

Are you concerned about your teenager drinking alcohol - Länsstyrelsen

hal 'ant qaliq bishan taeati abnik almurahiq lilkuhuli - Länsstyrelsen