Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Pressmeddelanden

Hem / Press / Pressmeddelanden / Nya toppresultat för hygienmätningar i Söderköping, tredje bästa kommun i Sverige

Nya toppresultat för hygienmätningar i Söderköping, tredje bästa kommun i Sverige

Söderköping hamnar på tredje plats i den nationella mätning gällande följsamhet för basala hygienrutiner och klädregler som genomförts i oktober. Söderköpings resa från 19 procent till 95 procents följsamhet på några månader uppmärksammas nu av bland annat Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Publicerad den 18 november 2020

Sedan coronapandemin startade har hygienrutiner haft högre prioritering än någonsin tidigare. Inom vården kallas detta basala hygienrutiner, och tillsammans med klädregler, är det den enskilt viktigaste åtgärden för att hindra smittspridning. I mätningen deltog 162 kommuner och snittresultatet blev 64,5 procent, jämfört med 59 procent i snitt i förra årets mätning. Resultatet för Söderköpings kommun blev i år 95 procents följsamhet, att jämföra med 19 procent förra året. En ökning med 76 procentenheter. Resultatet för Söderköping baseras på ett stort underlag med 242 observationer.

– Innan vi drabbades av coronapandemin gjorde vi få observationer, och resultaten var låga, berättar Åsa Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Söderköpings kommun. – Vi angrep problemet direkt och vidtog åtgärder som sedan följdes upp veckovis, fortsätter Åsa. – Åtgärderna gav snabbt resultat och de flesta av våra verksamheter har nu 100 procents följsamhet. De få avvikelser som dyker upp, har oftast väldigt låg allvarlighetsgrad, säger Åsa. Hon fortsätter: Och nu är vi så bra att till och med SKR har kontaktat oss för att få veta hur vi lyckats vända våra resultat på så kort tid. Vi är verkligen stolta över vårt arbete, avslutar Åsa.

– Jag är enormt imponerad över den stora insats som medarbetare, hygienombud och chefer har gjort i det här arbetet, säger Boel Holgersson, ordförande i socialnämnden. Hon fortsätter: – Vi har haft en väldigt pressad tid sen tidigt i våras på grund av pandemin. Att under de förutsättningarna kunna ta fram nya rutiner och snabbt börja jobba efter dem blev möjligt enbart på grund av ett starkt, gemensamt lagarbete och en vilja om att förbättra.

Boel får medhåll av Linda Uller, förvaltningschef för socialförvaltningen: – Ja, det är en fantastisk insats som gjorts av all personal. Att kunna redovisa så många observationer och få det här höga resultatet, det ska vi vara väldigt nöjda med! Nu ska vi såklart fortsätta att hålla i och hålla ut, avslutar Linda.

Kontaktpersoner

Boel Holgersson, ordförande i socialnämnden: 0121-185 21
Linda Uller, förvaltningschef för socialförvaltningen: 0121-181 03
Åsa Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska: 0121-183 69

 

Läs tidigare pressmeddelanden här