Pressmeddelanden

Hem / Press / Pressmeddelanden / Uppmärksammande av Förintelsens minnesdag i Söderköping

Uppmärksammande av Förintelsens minnesdag i Söderköping

Förintelsens minnesdag uppmärksammas under hela veckan i Söderköpings kommun.

Publicerad den 22 januari 2024

Från den 15 -24 januari går det att se utställningen ”Barn under Förintelsen” Söderköpings stadsbibliotek, producerad av Forum för levande historia. Därefter går den att se från den 27 januari och hela februari månad i St Laurentii kyrka.
Utställningen handlar om den tyska naziregimens folkmord på judiska och romska barn under Förintelsen. Barn som nazisterna helst såg inte hade fötts, som utgjorde ett hot mot framtiden och därför måste förintas.

Tisdagen den 23/1 kl.18.30 kommer Ola Larsmo till Söderköpings stadsbibliotek. Ola Larsmo har skrivit både romaner och facklitteratur och hans senare romaner utspelar sig ofta mot en historisk fond med dokumentära inslag. Vid sidan av sitt författarskap är han verksam som kulturjournalist och samhällsdebattör, främst i Dagens Nyheter. Under sitt besök i Söderköping kommer han att tala om Förintelsen och dess koppling till FN:s deklaration om mänskliga rättigheter som antogs strax efter andra världskrigets slut.

Torsdagen den 25/1 kl.18.30 kommer författaren Anna Brynhildsen till Söderköpings stadsbibliotek. Brynhildsen debuterade 2019 med den hyllade romanen Alla vill ju hem och 2023 kom Vårt eget hala vatten. Romanen handlar om en judisk familj i kris, och ett barn vars liv vänds upp och ned av andra världskriget och som skickas ensam med sin syster till Sverige.

Lördag den 27 januari:

På lördag startar vårens Barnsliga lördagar med att välkomna barnfamiljer till Söderköpings stadsbibliotek för en skapande verkstad där man med papper, paljetter och piprensare kan skapa fredsduvor.

Senare på dagen uppmärksammar Söderköpings kommun i samarbete med Svenska kyrkan Förintelsens minnesdag med fackeltåg som avgår från Söderköpings Brunn kl.17.30.

Därefter fylls S:t Laurentii kyrka med sång, musik och alster från Kulturskolans elever, samt framförande av en elev från Nyströmska. Därefter kan besökaren välja att stanna kvar i kyrkan för en kopp kaffe och kaka. Programmet pågår i ungefär 1 timme.

Välkomna!

 

Kontakt föredrag:
Karolina Nilsson, bibliotekarie
karolina.nilsson2@soderkoping.se
0121-184 19

Kontakt för utställning och program den 27 januari:
Sandra Sandborg Johansen, kultursekreterare
kulturkontoret@soderkoping.se
0121-187 10