Kultur och Fritid

Hem / Kultur och Fritid / Kultur / För barn / Digital Hydra

Digital Hydra

I Fablernas värld...

Fabler har berättats i alla tider. En fabel är en kort berättelse, som inte behöver kännas sann. Huvudpersonerna är riktiga eller påhittade djur som pratar och beter sig som människor. Fabeln berättar vad som är rätt och fel och har en sensmoral på slutet, ett påpekande om hur man bör uppföra sig. 

I fablernas värld vill vi lyfta fram de medeltida fablerna genom att föra in dem i ett nutida sammanhang, vad anses som gott och ont idag? Vilka beteende uppmuntrar vi och vilka inte?

"Digital Hydra"

Placering: Brunnsparken. Konstnär: Olav Lunde.

Hydran är ett månghövdat fabeldjur som kan vara en sinnebild över hur samma väsen kan vara både god och ond på samma gång -. på samma sätt som den digitala verklighet barn av idag möter som en självklar del av sin vardag. 

I skulpturen "Digital Hydra" vill jag via dess sju huvuden, utformade som skärmar, visa exempel på olika typ av innehåll barnen kan hitta via sina digitala plattformar. 

Innehållet är av olika slag och menat att var för sig väcka tankar om vad man möter i den digitala världen och hur man kan hantera det.

De olika huvudena kan tolkas så här:

Spel - utvecklande och roligt

Ormar - de som vill sprida hat och illvilja

Kärlek - omtanke om andra och de kopplingar som göra mellan människor

Janusansikte - de man möter på nätet kan visa sig vara något annat än det man trodde.

Kattfisk - en koppling till gulliga kattvideos men också till s.k. catfishing 

Idé - en påminnelse om allt det som finns att lära sig och utvecklas av.

Selfie .- Sist men inte minst "Du själv" - en del av internet.

Om konstnären Olav Lunde, Finspång

Olav Lunde arbetar som frilanskonstnär med fokus på konst för det offentliga rummet. Han arbetar från sin ateljé/ verkstad naturskönt belägen utanför Finspång.

Digital Hydra har till stor del byggts av omsorgsfullt utvalda, förändrade och sammanfogade delar från skrotade gamla maskiner och redskap. En sorts återbruk där minnet av tidigare användning får leva kvar i en ny form.

Hemsida