Kultur och Fritid

Hem / Kultur och Fritid / Kultur / För barn / Fantastisk Symbios

Fantastisk Symbios

I Fablernas värld...

Fabler har berättats i alla tider. En fabel är en kort berättelse, som inte behöver kännas sann. Huvudpersonerna är riktiga eller påhittade djur som pratar och beter sig som människor. Fabeln berättar vad som är rätt och fel och har en sensmoral på slutet, ett påpekande om hur man bör uppföra sig. 

I fablernas värld vill vi lyfta fram de medeltida fablerna genom att föra in dem i ett nutida sammanhang, vad anses som gott och ont idag? Vilka beteende uppmuntrar vi och vilka inte?

"Fantastisk Symbios"

Placering: Edgards Lagnö. Konstnär: Jonathan Dewoon.
Det finns många djur som har kommit fram till att det är bra att arbeta tillsammans för att kunna ha det så bra som möjligt och det är var inspirationen kommer ifrån i “Fantastisk Symbios”.

Här har ett kluster av varelser kommit till världen, med inspiration från den verkliga skogen som finns i den verkliga naturen. En fågel rensar i en större varelses mun och får samtidigt en munsbit, en myra hjälper löss att hitta fram till trevliga växter, löss som sedan kan ge en söt dryck tillbaka till myran. 

Du kan hitta fem figurer som själva eller tillsammans med ett annat djur, i lite surrealistisk och fantasieggande tappning, lever i Hagaparken i centrala Söderköping. 

Återödlan
Återödlan är en ödla som är intresserad av att samla upp skräp som dyker upp längs med sina promenader. Hen är idérik och återanvänder visst ”skräp” som smycken. Resten åker till återvinningen. 
Såfågeln
Vänskapen mellan Såfågeln och dess egen ormsvans skapar varm energi från hjärtat som blir till kärleksfulla liv skapande handlingar i form av att den sår ett frö för varje steg, och snart är marken full av blomster. 
Bondmyra
Det finns en symbios mellan myror och bladlöss i naturen. Här får ett gäng kossiga bladlöss beskydd av en bondmyra i utbyte mot en söt vätska som de producerar av näring från bladet. När det är dags skjutsar bondmyran lössen vidare till nya goda blad.
Tandfågel
Vissa fåglar hjälper till att borsta tänderna på t.ex. krokodiler genom att hitta mat som fastnat eller plocka bort parasiter. Här får ett medeltida katt-monster lite hjälp med tandborstningen. 
Hålfågel
Insekter gillar verkligen håligheter där de kan gömma sig och skapa mysiga hem. Hackspettar kan man ibland höra ute i naturen som ett hackande eko. Här är det en extra färgglad hackspett som bygger och inreder ett hem till en tacksam ekoxe. 

Om konstnären Jonathan Dewoon, Ödeshög:
Utbildad inom konst och design på Glasgow School of Art, HDK och Ölands Folkhögskola. Jag har en experimentdriven och bred praktik, driven av ett sökande inom olika tekniker och material. Genom att röra mig fram och tillbaka mellan digitalt och analogt, verklighet och fiktion skapar jag lager som går in i och ut ur varandra.

"Jag intresserar mig för det liv som ligger lite i bakgrunden, den förnyande process som hela tiden fortgår i naturen. Jag har tidigare arbetat med den så vanligt förekommande blommönster-fascinationen och det motsägelsefulla i den förskönade rena blomman, som ju i verkligheten rymmer en myriad av insekter och djur". 

Hemsida