Kultur och Fritid

Hem / Kultur och Fritid / Kultur / För barn / Katten och Haren

Katten och Haren

I Fablernas värld...

Fabler har berättats i alla tider. En fabel är en kort berättelse, som inte behöver kännas sann. Huvudpersonerna är riktiga eller påhittade djur som pratar och beter sig som människor. Fabeln berättar vad som är rätt och fel och har en sensmoral på slutet, ett påpekande om hur man bör uppföra sig. 

I fablernas värld vill vi lyfta fram de medeltida fablerna genom att föra in dem i ett nutida sammanhang, vad anses som gott och ont idag? Vilka beteende uppmuntrar vi och vilka inte?

"Katten och Haren"

Placering: Kyrkparken, St Laurentii kyrka. Konstnär: Anna-Lena Rydberg. 

Min tolkning av en samtida fabel för barn består av 6 skåp med textilt innehåll. Inuti skåpen finns berättelsen om Katten och Haren. Den handlar om att en liten Katt kan bli trött och hängig av att vända på dygnet och hur bra det är vara ute på dagen och leka i friska luften tillsammans med en vän.  Fabeln kan läsas som en bok, för att göra det får man öppna skåpdörren och läsa texten tillsammans, stänga dörren igen och sen gå vidare till nästa träd. Skåpen är märkta med siffror så det blir lätt att läsa i rätt ordning.

Om konstnären Anna-Lena Rydberg, Söderköping:

Utbildad textilkonstnär på Konstfack.

"Jag arbetar som bildpedagog på Kulturskolan parallellt med konstnärliga uppdrag och utställningar. Teckningen är utgångspunkten i min bildvärld. Där dyker det ofta upp figurer som Katten, Blomman, Barnet och Döden. Jag använder textila tekniker som broderi, tovning, sömnad tillsammans med en och annan lysdiod. Figurerna tar gärna plats på ett podium, i en rumslighet eller som här i ett skåp."  Läs mer.