Kultur och Fritid

Hem / Kultur och Fritid / Kultur / Utställningar, inne och ute

Utställningar, inne och ute

Besök kulturkontorets utställningar!

På Stinsen visas egenproducerade, allmänhetens, skolans eller inhyrda utställningar inom olika teman. I evenemangskalendern ser du vad som är aktuellt just nu. 

Stadens installationer är öppna dygnet runt - året runt! Här kan du titta när det passar dej! Även den offenliga konsten är tillgänlig när du själv har tid att strosa runt och njuta.

Men det är inte bara Kulturkontoret som har utställningar att visa. Galleri Rådhuset, Edgards på Lagnö, de tre hembygdsmuseerna har öppet sommartid, vissa hela året.

 

 

  • Föreningen blandArt driver med stöd från Kulturkontoret Galleri Rådhuset. Här visas utställningar så gott som året runt samt finns möjlighet att köpa Take-away-art. För aktuella utställningar se evenemangskalendern eller blandArts hemsida. Se länkar nedan.

     

    Sommartid håller Edgards på Lagnö öppet med dels en permanent utställning som berättar om skärgårdshemmanets historia dels varierande utställningar om konst, kultur och hantverk. Utställningarna görs i samarbete med kulturkontoret. Läs om aktuella utställningar på hemsidan. Se länk nedan.

  • Galleri Gångtunnel är ett galleri utomhus, i Söderköpings enda gångtunnel under E22:an.

    26 meter ung konst
    - ett ungdomsprojekt med konstnären Mika Liffner

    ”Med två färgglada resväskor har jag åkt runt i Söderköpings kommun och träffat barn och unga. Vi har jobbat på temat abstrakt, alltså icke föreställande bilder. Jag har sagt: Gör precis vad du vill, så länge det inte föreställer något!

    Att få skapa med färg och form utan något krav på resultat eller bedömning kan vara befriande och rogivande. Det har blivit fantastiskt vackra, spännande och färgglada bilder.

    Ett stort tack till alla er som varit med, tillsammans har vi skapat 26 meter ung konst!"

    / Mika Liffner

  • Fabler har berättats i alla tider. En fabel är en kort berättelse, som inte behöver kännas sann. Huvudpersonerna är riktiga eller påhittade djur som pratar och beter sig som människor. Fabeln berättar vad som är rätt och fel och har en sensmoral på slutet, ett påpekande om hur man bör uppföra sig. 

    I fablernas värld vill vi lyfta fram de medeltida fablerna genom att föra in dem i ett nutida sammanhang, vad anses som gott och ont idag? Vilka beteende uppmuntrar vi och vilka inte?

    Vi har bjudit in fyra konstnärer att i en lekfull gestaltning spegla det vi vill förmedla till våra barn idag - en slags modern fabel öppen för olika tolkningar.

    Målgruppen är 4 -10-åringar men vi tror att konstverken kan intressera både barn och vuxna.

    Det kommer att genomföras några workshops med konstnärerna för barn, se evenemangskalendern i länken nedan

    Här presenteras konstnärerna och konstverken närmare.                                            

    Katten och Haren - Anna-Lena Rydberg

    Fantastisk Symbios – Jonathan Dewoon

    Digital hydra – Olav Lunde

    Jag önskar – Isabelle Nilsson

    Alla konstverk utom Digital Hydra tas ut i maj och tas in för vinterförvaring i slutet av augusti.

     

  • Broder Torsten och Ingeborg träben i Konventsområdet/skvallertorget. Kom och lyssna på vad Torsten och Ingeborg har att samtala om. De är från helt olika århundraden men verkar ha funnit varandra. Franciskanerkonventet låg här under 300 år och hospitalet under 250 år. Här har viskats många böner, sjungits många sånger, förts många samtal, glädje och förtvivlan har passerat. Figurerna tas ut i maj och tas in på vinterförvaring i september.

    Paviljongen vid  Vintervadsgatan/Hospitalsgatan, berättar i ord, bild och ljud om hur det såg ut här under medeltiden. På Vintervadsgatan har 4 meter djupa  kulturlager grävst fram med byggnadsrester och gata i många lager, tappade och bortslängda saker, rester efter arbete och vardag. En utställning som är öppen dygnet tunt, året runt, ljudet avstängt nattetid.

    Tronen i Kyrkparken kan få vem som helst att känna sig kunglig. I Söderköping har det skett kröningar vid två tillfällen; Magnus Ladulås hustru Helvig kröntes1280 vid Sveriges första drottningkröning och 1302 kröntes deras son Birger och hans hustru Märta till kung och drottning. Vilka pampiga fester det måste ha varit! Tronen täcks över på vintern och ljudet stängs av.

     

    S:t Ilians kyrka under jord i Kanalhamnen, visar hur kyrkan vars rester ligger under kanalen och kanalkajen kan ha sett ut. Söderköping hade fyra kyrkor på medeltiden, den här byggdes troligen vid 1200-talets slut. Tryck på knappen och kika in i rosettfönstret så får du en extra upplevelse. Tillgänglig dygnet runt, året runt. Ljudet avstängt nattetid.

     

    Kjorteln iFärgargränd, fladdrar som om den hängde på tork efter tvätt. Här i kvarteret bredvid hittades en kjordet som måste vara från början av 1200-talet. Den är i två färger och är Sveriges äldsta medeltida plagg och det enda tvåfärgade som hittats.

     

     

     

     

     

     

     

    Kanalgrävarna i Kanalhamnen, berättar om Söderköping och kanalen. Om slitet med att handgräva ocm pompa och ståt vid invigningen och dess betydelse för staden. Gjordes till Kanalens 175-årsjubileum 2009.

     

     

     

    Arkeologiskyltar. 12 skyltar som berättar om platser i staden där det gjort särskilt intressanta fynd. Lista och karta nedan.

    Skyltar om Söderköpings brunn. I Brunnsparken finns 5 skyltar utmed ån som berättar om brunnslivet och om byggnaderna som funnits här.

    Broskyltar. På Söderköpings 8 broar kan man läsa om hur de och omgivningarna har sett ut tidigare.

     

  • Söderköpings kommun driver inget eget museum men det finns flera hembygdsmuseer med intressanta samlingar. .

    Skärgårdsmuseet ligger i Tyrislöt och drivs av S:t Anna Hembygdsförening. Det är ett museum med tonvikt på fiske och skärgårdsliv. Öppet tisdagar - söndagar under sommaren, samt för grupper maj - september. 

     

     

     

    Stadshistoriska museet Gamla Skolgatan 10, Söderköping drivs av hembygdsföreningen S:t Ragnhilds Gille. Det är ett kulturhistoriskt museum med samlingar från forntid till nutid. Tyngdpunkten i utställningarna ligger på medeltiden. Öppet under sommaren samt efter överenskommelse.

     

     

    Museet i Hållstad drivs av Östra Ryds hembygdsförening. Det är öppet söndagar under sommaren eller efter överenskommelse. Samlingarnas tyngdpunkt ligger på föremål kopplade till jordbruk.

     

  • I staden finns fyra konstträdgårdar, små "fickträdgårdar" med varsitt konstverk. 

    Rosengrens fjärilsträdgård med växter som älskas av fjärilar står konstverket "Sture", ett jordsvin i brons av Eva Fornåå. 

     

     

     

     

    Utsikt, en trädgård i Brunnsparken med en stiliserad äng där konstverket "Draperingar" av Peter Kinny står. Det består av fyra inglasade textilier med ett akvarelliknande måleri.

     

     

     

    Klostergården med växter som kan ha funnits i klostret innehåller skulpturgruppen "Skvala, sorl och larma" av Mikael Lundberg. De tre huvudena är av brons, mässing och aluminium och är i naturlig storlek där de "tittar upp" ur trädäcket vid ån.

     

     

     

    Rådhusgården bredvid rådhuset innehåller växter som skulle kunna ha växt där under hela rådhusperioden från 1200-talet tills idag. Skulpturen av Inger Sannes "Tidvatten" är huggen i cararramarmor.

     

     

     

    I skuggan av ett moln av Charlotte Öberg Bakos 2009 står på torget utanför Stinsen och har verkligen blivit den mötesplats konstnären önskade.

     

     

     

    Rabbit Crossing, skulpturgrupper i brons av Eva Fornåå. Står på båda sidor av Kanalen och är en del av konstprojektet "Visioner vid vattnet" 2005.

     

     

     

     

    Karusell av Gunnel Frieberg 1971 står på Hagatorget. Skulpturen är gjord av brons och försågs för några år sedan med ett vattenspel i stället för den ursprungliga fontänen.

     

     

     

     

     

    Slussvaktaren vid slussen är en skulptur av kopparplåt gjord av Elis Nordh 1982. Den visar en slussvaktare i arbete när slussarna manövrerades för hand. Skulpturen är skänkt av Söderköpings Brunn till Kanalbolaget vid kanalens 150-årsjubileum. 

     

     

     

    Drottning Katarina, en lite bronsskulptur gjord av S Dahlström 1965. Den föreställer drottning Katarina Sunesdotter (gift med Erik Eriksson "läspe och halte"). Här avbildas då hon år 1250 testamenterar Söderköping till sin syster Benedicta. Tillhör fastigheten intill.

     

     

     

     

     

     

     

    Pojke med fisk tillhör fastigeheten Ågatan 8-12 och står inne på gården. Bronsfiguren som ursprungligen hade en fontän är gjord av David Wretling 1965 som var elev till Carl Milles.

     

     

  • På Stinsen varierar utställningarna från egenproducerade kulturhistoriska utställningar till utställningar med skolbarns alster. Vi tar också gärna in vandringsutställningar t ex från olika museer eller hemslöjden. Men det finns alltid plats att visa det lokala skapandet eller intresset! Länk nedan till evenemangskalendern som visar vad som pågår just nu.