Miljökontoret arbetar för att alla i vår kommun ska leva i en frisk och hälsosam miljö både inomhus och utomhus. Att värna om miljön är ett villkor för långsiktig överlevnad. Det är viktigt att du tänker på hur du påverkar miljön.
Det är inte ovanligt att se vilda, till synes övergivna djurungar ensamma i naturen. På våren och sommaren handlar det vanligtvis om älgkalvar, rådjurskid, harungar och fågelungar. Undvik att störa djuren, de är mycket sällan övergivna av sina föräldrar.
När vilda djur letar sig in bland våra hus kan de ibland upplevas som störande. Ofta kan du själv komma tillrätta med problemen genom att försvåra eller skrämma djuren. Vilda djur på tomten eller fåglar som stör är fastighetsägarens ansvar.
Kom ihåg att i jaktlagen (SFS 1987:259) anges att allt vilt är fredat. Det innebär att även deras bon och ägg är fredade. Det innebär att vilt endast får jagas – det vill säga fångas eller dödas – om det tillåts enligt jaktlagstiftningen.
Nedan finns några länkar med tips för att minska problemen med några av våra vanliga djur.
Om du upplever det störande med måsskrik eller när fåglar häckar precis intill huset där du bor ska du först kontakta fastighetsägaren. Du kan själv begränsa antalet fåglar genom att
Vill du mata småfåglar bör det ske till exempel i en utplacerad hög fågelfröautomat eller genom upphängda talgbollar gömda i buskage en bit ifrån fastigheten.
Det är förbjudet att kasta eller lägga ut fågelmat på sådant sätt att det kan påverka människors hälsa och miljön, exempelvis genom att maten lockar till sig skadedjur. Även om det är småfåglar som matas så lockas måsar, duvor och även råttor dit av tillgången på mat.
Du som är kattägare har ett ansvar både för att din katt mår bra och för att den inte ska störa andra. Håll därför din katt under tillräcklig uppsyn. På så sätt skyddar du katten mot sjukdomar och andra skador och undviker klagomål från grannar.
Det har slagits fast i domstol att katter har rätt att röra sig fritt överallt, inte bara på ägarens tomt. Det är heller ingen olägenhet för människors hälsa om en eller flera katter förorenar på din tomt.
Du ansvarar själv för att schasa iväg katten om du tycker att den stör. Detsamma gäller om du har en dörr öppen och en katt kommer in i din bostad. Du har inte rätt att skada en katt (eller något annat djur) som har kommit in i din bostad.
Om du tror att en katt är hemlös kan du kontakta en av alla ideella föreningar som jobbar med att ta hand om samt omplacera hemlösa katter.
Visst är det trevligt att plocka fram slang, hink och tvättmedel för att göra sin bil fin, men se till så att föroreningar inte hamnar i våra vattendrag.
I första hand är det bästa alternativet att välja automattvättar och gör-det-själv-hallar där tvättvattnet renas vid anläggningen. Även om vissa mindre anläggningar fortfarande har enklare rening så har de flesta av dagens automattvättar avancerade reningsverk. Det allra bästa är förstås om du kan välja en miljömärkt biltvätt.
Om du ändå väljer att tvätta bilen hemma någon enstaka gång, gör det då på en gräsmatta eller grusad yta långt bort från gatubrunnar, vattendrag och dricksvattenbrunnar. Om du behöver använda bilvårdsmedel så välj miljöanpassade alternativ. Tänk på att den tid som ett miljövänligt avfettningsmedel ska verka på bilen innan avsköljning ofta är något längre än för de traditionella produkterna.
I bilschampon och avfettningsmedel finns ämnen som skadar djur- och växtlivet i vattendrag och sjöar. Det smutsiga tvättvattnet innehåller både föroreningar som tvättas bort från bilen och kemikalier från det bilvårdsmedel som använts, bland annat asfaltsrester, däckrester, olja och metaller som kadmium, zink, krom, nickel, bly och koppar. Vid biltvätt på garageuppfarten eller på gatan leds smutsvattnet med miljöfarliga ämnen orenat via gatubrunnar ut i närmaste sjö eller vattendrag där djur och växter tar skada.
Miljöbalkens hänsynsregler gäller alla, även privatpersoner. Av dem framgår att vi är skyldiga att göra vad som krävs och är möjligt för att undvika skador på miljön eller för människors hälsa. Det innebär att vi ska undvika att skada miljön och naturen om det finns miljövänligare alternativ. Att tvätta bilen på gatan där det finns risk för påverkan på vattendrag är alltså inte acceptabelt enligt miljöbalken.
Enligt § 11 i de lokala hälsoskyddsföreskrifterna är det för att skydda kommunens ytvattentäkter förbjudet att tvätta motorfordon inom vissa områden. Detta gäller en 100 meter bred strandzon i anslutning till Strodammen och Frisksjön.
Det är förbjudet att elda annat avfall än trädgårdsavfall. Du får inte elda till exempel hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor eller träpallar eftersom det då kan spridas hälsofarliga gaser och bildas giftiga restprodukter.
Läs mer om eldning: Söderköpings kommun.
Läs mer om att elda utomhus: Räddningstjänsten Östra Götaland
I Söderköpings kommun behöver du ha tillstånd för att hålla vissa djur inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser.
Det krävs tillstånd för följande djur:
1. nötkreatur, häst, get, får eller svin
2. pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur
3. giftig orm
Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.