Kultur och Fritid

Hem / Kultur och Fritid / Natur & Friluftsliv / Vandringsleder & Naturreservat / Ramunderbergets naturreservat - tätortens naturpärla

Ramunderbergets naturreservat

Det mytomspunna Ramunderberget reser sig 70 meter över havet och ger Söderköping en mäktig inramning. Ramunderberget har en lång historia som ett viktigt rekreationsområde för Söderköpingsborna och är än idag ett mycket populärt besöksmål, både för turister och lokalbefolkningen.

Här kan du ta den något utmanade vandringen upp för 318 trappsteg för att njuta av den storslagna utsikten. Känns inte trapporna som något för dig? Ingen fara, du kan enkelt ta dig med bil eller cykel in till reservatet via vägen in till idrottsanläggningen Petersburg. Eller varför inte via någon av alla de stigar som går som ett spindelnät genom hela området! Väl uppe breder ett stort barrskogsområde ut sig med många stigar och spännande platser att upptäcka.

I stora delar av reservatet finns ett rikt växt och djurliv och många arterna har du chans att få se och höra. Här lever bland annat vår största hackspett, spillkråkan, omisskännlig med sin storlek, svarta kropp och röda hjässa. Spillkråkan, tillsammans med många andra arter, trivs på ramunderberget på grund av de gamla träd som har stått här i flera hundra år. Det är inte bara träden som har en hög ålder på ramunderberget, det finns många fornlämningar som visar på att människan vistats på ramunderberget sedan lång tid tillbaka. Information om både natur och kultur finns att läsa på ett stort antal skyltar som finns i reservatet.

Vill du läsa mer om Ramunderbergets naturreservat redan nu? Mer information finns här  på länsstyrelsens hemsida och i kommunens beslut och skötselplan som finns längre ned på sidan.