Kultur och Fritid

Hem / Kultur och Fritid / Söderköpings historia / Från forntid till nutid / Medeltid / Kvarteret Norrtull med myntskatten

Kvarteret Norrtull med myntskatten

Kvarteret Norrtull låg under medeltiden vid nordvästra stadsgränsen. När arkeologerna undersökte den del av kvarteret som ligger närmast kanalen upptäckte man att kvarteret bara hade varit bebyggt under 1300-talet. Huset man fann var knuttimrat 5 x 10 meter med trägolv i den ena delen och lergolv i den andra. Fynden bestod bl a av hyskor och hakar och flandriska blyplomber. Det tydde på att en klädeshandlare bott i huset eftersom blyplomberna var ett slags kontrollmärkning. Kläde är ett finare ylletyg som genomgår flera tidsödande behandlingar för att få sitt utseende. Man fann också en guldring med en blå sten, armborstpilspetsar och glasskärvor.

Men man fann också en stor myntskatt. Tusentals mynt låg utspridda på golvet. De flesta hade smält samman till en klump av den brand som förstört huset. Kanske låg mynten förvarade på en övervåning eller vind och sedan ramlade ner och spriddes över golvet.

De flesta mynten var präglade under Magnus Erikssons tid 1320-1340 och det yngsta myntet var en örtug från Albrecht av Mecklenburg som regerade fram till 1389. Man kan fundera över varför en sådan förmögenhet blev kvar?

Mynten tillhör idag Sveriges Myntkabinett men är för tillfället utställda på Östergötlands Länsmuseum.