Bostad och Miljö

Hem / Bostad och Miljö / Avfall & Återvinning / Sorteringsguide A-Ö / Kattsand, så här sorteras den

Kattsand, så här sorteras den

Kattsand är idag en av våra miljöbovar när vi pratar om sopsortering. Idag slänger vi enorma mängder importerad lera varje år, och den största mängden tros hamna i hushållssoporna men även i matavfallspåsen.

Det finns idag många olika sorters kattsand - lera, majs eller träpellets som exempel. Så här gör du för göra den bästa sorteringen för miljön, oavsett vilken kattsand du väljer att använda: 

Sortera så här

  • Består din kattsand av lera, oftast bentonit, så ska du i första hand slänga den på Hjälmsborgs återvinningscentral som deponi.

    Det går även att slänga sanden i det brännbara avfallet, men tyvärr förbränns inte kattsand av lera utan blir istället en rest i förbränningsanläggningen.

  • Består din kattsand av miljövänligare alternativ som trä, majs eller liknande så ska du sortera det som brännbart och lägga det i soptunnan. Då blir resterna ett slags biobränsle.

 

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.