Förskola och Skola

Hem / Förskola och Skola / Barn- och elevhälsa / Elevhälsans medicinska insatser

Elevhälsans medicinska insats

Inom Elevhälsan arbetar flera olika yrkesgrupper såsom skolsköterska, skolkurator, skolpsykolog och övergripande specialpedagog som samarbetar med varandra.

Elevhälsans medicinska insats omfattar skolsköterska och skolläkare. Alla som arbetar i skolan har ett ansvar att stödja eleverna att nå utbildningens mål. Skolsköterska och skolläkare stödjer genom att arbeta för att eleverna ska ha en god fysisk- och psykisk hälsa.

Elevhälsans medicinska insats är frivillig. Vårdnadshavare kan aktivt tacka nej till Elevhälsans medicinska insatsprogram.

Skolsköterska finns regelbundet på de olika skolorna i kommunen, och kan vara behjälplig i mån av tid för enklare sjukvård och rådgivning. På skolan bedrivs även skolläkarmottagning som bokas efter överenskommelse med skolsköterskan. Vid behov remitteras eleven vidare. Både skolsköterska och skolläkare har tystnadsplikt.

Hälsobesök

Eleven ska erbjudas minst tre hälsobesök under grundskoletiden och ett hälsobesök på gymnasiet. Syftet med hälsobesöket är att bevara/förbättra hälsan samt att tidigt upptäcka sjukdom och andra hälsoproblem hos eleven. Vid behov erbjuds kompletterande hälsokontroller mellan hälsobesöken.

Inför hälsobesöket i förskoleklass skickas ett hälsouppgiftformulär till vårdnadshavare via Prorenata webbportal.

Eleven får fylla i en hälsoenkät inför hälsobesöket i årskurs 4 och årskurs 7, dessa ligger till grund för hälsobesöket. Efter genomfört hälsobesök skickas återkoppling till vårdnadshavare via Prorenata webbportal.

Vaccinationer

Elevhälsans medicinska insats fortsätter med det svenska nationella barnvaccinationsprogrammet som påbörjats på BVC. Alla vaccinationer rapporteras i ett nationellt vaccinationsregister. 

Inför varje vaccination får vårdnadshavare information om vaccinationen och ett samtycke skickas ut via Prorenata webbportal. Samtycket ska signeras. Vid två vårdnadshavare krävs bådas signering. Om vårdnadshavare inte är överens kan vaccination inte ges.

Program för hälsobesök och vaccinationer

Förebyggande arbete

Elevhälsan ska arbeta förebyggande och hälsofrämjande, både på grupp- och individnivå. Vi förmedlar kunskap t.ex. om kost, motion, sömn, självkänsla, allas lika värde, pubertet, sex och samlevnad, acne, tobak och alkohol.

Information

Skolsköterskan använder Prorenta webbportal som en kommunikationsväg med vårdnadshavare. Där får vårdnadshavare samtycka till vaccinationer, återkoppling resultat av hälsobesök och enklare utförd sjukvård samt information/kallelse till kommande hälsobesök/vaccinationserbjudande. Vid behov kan även vårdnadshavare informeras via telefon.

Journaler

I samband med skolstart upprättas en elektronisk elevjournal. Regler om journalföring finns främst i (2008:355) Patientdatalagen och (SOSFS 2008:14) Socialstyrelsens föreskrifter om informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården. Efter avslutad skolgång arkiveras journalen i Söderköpings kommun.

Skolsköterska, skolläkare och psykolog kan om behov finns för barnets hälso- och sjukvård ta del av journalinformation som finns hos andra vårdgivare, till exempel journaluppgifter från BVC eller andra kliniker. Detta kallas sammanhållen journalföring.
Plattformen som används för informationsutbyte heter Nationell Patientöversikt (NPÖ).
I takt med stigande ålder och mognad kan barn under 18 år få rätt att själva säga nej till att dela sin journal med andra. I dessa fall ska barnet kontakta Barn och elevhälsan. Vårdnadshavare har inte rätt att spärra barnets journal.