Kultur och Fritid

Kommunala badplatser

Husbyvik

Husbyvik vid Slätbaken norr om Mogata erbjuder en mysig liten badplats intill skogsbrynet omgiven av vackra natur- och kulturmiljöer. Den lummiga skogen intill skapar möjligheter att sitta både i skuggan och i solen, beroende på vilken tid på dygnet du är där. Här finns sandstrand för den som gärna vadar ut långsamt eller brygga för den som med lite fart hellre kastar sig ut i det svalkande vattnet. Omklädningshytt för dam/herr samt tillgänglighetsanpassad toalett finns på området och är du sugen på att grilla din lunch finns även grillplats att tillgå.

Följ skylt mot Stegeborg, följ sedan skylt mot Mogata. Vid Mogata samhälle, följ badskylt. Observera smal grusväg sista biten från Djursnäs.

En bit ifrån stranden ligger även Husby säteri - en privatägd slottsbyggnad från 1795 som erbjuder unika miljöer med autentisk atmosfär.

Badvattnets kvalitet

Klarsjön

Klarsjön är en gemytlig liten badsjö insprängd i ett omslutande skogslandskap cirka 10 km sydväst om Söderköping. Följ Östra Rydsvägen, tag av mot Nybble, följ badskylt. Här finns sandstrand, brygga, grillplats, omklädningshytt för dam/herr samt ett unisex. På området finns en toalettbyggnad med 2 st WC varav 1 HWC utrustad med skötbord. Under högsäsong är badplatsen ett populärt besöksmål för alla som behöver svalka sig, oavsett om du är lokalbo eller turist, vilket innebär att man bör ge sig iväg tidigt på dagen för att säkra en plats både på parkeringen och på stranden. Först till kvarn gäller!

Badvattnets kvalitet

Källbukten

Källbukten ligger i inre delen av vackra Sankt Anna skärgård, ca 45 km från Söderköping, och erbjuder bad och lek vid en stor sandstrand med rejäl badbrygga och en långgrund sandbotten - perfekt för barnfamiljen! Här finns även större gräsytor vilket innebär att du slipper trängas med de andra badgästerna, det finns omklädningshytt för dam/herr, enklare kioskutbud och WC. Tröttnar du på att sola och bada finns många möjligheter att ge sig iväg på promenad i området - genom skog och hagar, på grusgång och asfalt.

Badet ligger vid Källbuktens camping som är en naturskön och lugn campingplats där du kan pusta ut från vardagens stress och höga tempo. Som incheckad gäst kan du hyra både motor- och roddbåtar för att upptäcka alla öar i Sankt Anna skärgård eller ge dig iväg på en kortare fiskeresa.

Badvattnets kvalitet

Sanden

Här har ni en härlig badplats i söderläge vid det lilla charmiga samhället Sanden i inre Sankt Anna skärgård, ca 45 km från Söderköping. Tack vare sitt skyddade läge får vattnet här bra badtemperaturer tidigt på säsongen vilket gör att även den största badkrukan kanske vågar sig på ett dopp! Badet erbjuder en finkornig sandstrand, gräsytor, badbrygga som man kan dyka ifrån, torrdass och en fin grillplats med tak och bänkar. Vill ni utöva någon mer ansträngande aktivitet mellan badäventyren finns en beachvolleyplan precis intill badplatsen - så glöm inte beachvolleybollen när ni åker hit!

Badvattnets kvalitet

Skiren

Söker du en mysig, familjär badplats med privat känsla? Då har du kommit rätt! Skiren är en liten skogssjö sydost om Östra Ryd, ca 20 km från Söderköping, där det finns en badplats med sandstrand och gräsytor, brygga, omklädningshytt dam/herr och torrdass. Grilla korv över eldplatsen, ta en tupplur i skuggan av ett träd eller leta fiskar i vassen, den här badplatsen är liten till ytan men stor i sitt utbud av aktiviteter.

Badvattnets kvalitet

Tyrislöt

Längst ut på väg 210 hittar du Tyrislöt. I Tyrislöts norra del ligger denna barnvänliga badplats på Tyrislöt camping, ca 50 km från Söderköping, med mindre sandstrand och badbryggor i ett naturskönt skärgårdslandskap. Badet ligger i en vik som är skyddad från hårda vindar och sjö vilket ger bekvämliga badtemperaturer. Skulle det vara kallt i vattnet finns en mängd andra saker att göra, t.ex. shoppa i lanthandeln, äta lunch på restaurangen, ta något att dricka i puben eller varför inte besöka Tyrislöts alldeles egna skärgårdsmuseum?

Restaurangen, med rättigheter, annordrnar trevliga pubkvällar och det serveras ofta färsk fisk på kajen. I trädgården kan man sommartid prova på yoga eller gympa. 

Badvattnets kvalitet

Tänkvärt

Allemansrätten gäller både på land och på vatten. Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Kraven på hänsyn mot omgivningen är desamma som på land. Inte störa – inte förstöra!

Var uppdaterad på om det råder eldningsförbud. Information finns i så fall här på kommunens webbplats.

Tänk på att vid fågel- eller sälskyddsområden råder landstigningsförbud viss tid av året och även förbud att vistas på vattnet inom visst avstånd från stranden. Förbuden märks ut med gula eller röd/gula skyltar. Dessa kan se olika ut beroende på tidsperiod.

Det är tillåtet att ta med hund till de kommunala badplatserna i Söderköping under förutsättning att hunden hålls kopplad.