Kultur och Fritid

Söderköpingskjorteln

Året är 1984. Det är sista dagen av en utgrävning i kvarteret Bryggaren för ett nytt bankvalv. En praktikant ska sysselsättas och får jobba lite i utkanten av området. Då görs FYNDET - en liten tygbit hänger ut ur schaktväggen. Framgrävd är den lilla tygbiten är en stor, hårt hoppressad tygpacke, 80 x 50 cm, 10 cm tjock.

Byltet tas till Historiska museet där textilkonservatorn försiktigt vecklar ut tyget. Det kommer snart att visa sig att tygbiten är ett unikt fynd, det enda i sitt slag i Norden.

Dräkten är en s k kjortel eller tunika sydd av 10 delar förutom ärmarna. Den är skuren i två framstycken med två kilar fram, två bakstycken med två kilar bak samt en kil till vardera sidan. Överdelen, där ärm- och halsringning finns, saknas. Endast den ena ärmen finns kvar, lös.

Uppskattningsvis är kjorteln 120-125 cm lång och har haft långa ärmar. Vidden nertill och i midjan är rejält tilltagen, 220 respektive 130 cm. Halsringningen var troligen ganska snäv med ett sprund fram. Kjorteln är sydd av två olika slags ylletyger vävda i treskaftskypert: ett blått tyg med tätheten 12x7 trådar/cm och ett rött med tätheten 16x8 trådar/cm. De två tygerna möts i mittsömmen fram och bak. Ärmarna följer respektive halvas färg. Framifrån sett är vänstra halvan röd och den högra blå.

Plagg med två olika färger var vanligt på medeltiden, man ser det ofta på bilder som kyrkmålningar och bokillustrationer. I Norden kallas det halfskiptan och på kontinenten för mis-partie och förekom under 1100-, 1200- och 1300-talen.

Plagget kjortel d v s en slags tunika bars av både män och kvinnor och under 1200-talet hade de ungefär samma längd, mannens ner till anklarna, kvinnans kunde gärna släpa. Bönders och kroppsarbetandes kjortlar var korta liksom de fattigas. Vidden i midjan drogs åt med ett bälte och passade även för gravida kvinnor. I testamenten kan man se att män ger sina kjortlar till kvinnor och tvärtom.

Varken tyg eller modell i Söderköpingskjorteln har någon högreståndsprägel, men längden och det faktum att det är två färger talar för någon slags medelklass, en borgare – en kort man eller kvinna.

Kjorteln kunde åldersbestämmas med hjälp av trä som låg i lagret ovanför tyget. Träets årsringar visade att trädet fälldes vintern 1242-43. Om kjorteln då var så gammal att den användes som fyllning, kanske den syddes tio, femton år tidigare. Det gör Söderköpingskjorteln till Nordens äldsta medeltida plagg och det enda tvåfärgade. Den tillhör Historiska museet, Stockholm men är utställd på Östergötlands Museum, Linköping.