Samhälle och Trafik

Lekplatser

Söderköpings kommun ansvarar idag för cirka 20 lekplatser. Lekplatserna besiktas varje år och prioriteringar görs för att uppfylla de säkerhetskrav som finns. Några av lekplatserna finns vid Barnhemsgatan, Björnstigen, Egnahem, Hospitalsgatan, Kastanjegatan, Kompassgatan, Slussen och Ströms väg. De finns utmärkta på kartan över lekplatser.

På bilderna syns Trafikgården, Trädgårdens Sagovärld på Priorn och Ninja Warrior-banan på Bokgatan.

 • Den här lekplatsen ligger central och är väldigt populär. Här finns en liten lekställning, gungor, karusell, sandlåda och gungdjur. Här kan du också sitta och fika med barnen.

 • Lekplats Björngården har lekställning, en rolig gungställning och sandlåda.

  Intill lekplatsen finns Trafikgården. Trafikgården är en trafikmiljö med gator och trafikmärken i miniatyr. Den är anpassad för barn i åldern 4-10 år. Här kan barn, i sällskap med vuxen, på ett verklighetstroget sätt lära sig trafikregler. Här finns cyklar i olika storlekar som du får låna när du besöker trafikgården.

  Det är gratis att använda Trafikgården, men den är låst och måste förbokar. Här hittar du mer information om Trafikgården och hur du bokar den...

   

   

   

   

   

 • Lekplatsen kallas även Ninja Warrior-banan och tillkom efter ett medborgarförslag från två unga tjejer.

  Lekmiljön riktar sig till de lite äldre barnen med en hinderbana med klätternät, balanshinder, gungbräda och andra utmanande aktiviteter. 

  I parkens andra del finns en vanlig lekplats för de yngre barnen med gungor, en liten lekbåt, sandlåda och sittplatser.

 • I centrala Söderköping finns ”Mormors trädgård”. Lekplatsen ligger på Hospitalsgatan, nära Rådhustorget och Drothemskvarteren.

  Detta är en historiskt spännande plats i Söderköping och skalan i rummet är liten och småskalig. Den övergripande idén för gestaltningen för denna lekplats är ”trädgårdens sagovärld – att låta barnen uppleva och leka i en mormors trädgård”. På denna plats finns fina träd och planteringar. Miljön är nästan som en privat trädgård för den är inte så stor.

  Du kan leka i en bikupa som är perfekt som koja och du kan åka rutschkana. Här kan du balansera på stockar, leka med sand, gunga och det finns sittplatser för en fikapaus.

  Här finns också rosor, spaljéer och humlestörar som bidrar till den mysiga miljön. 

   

 • Lekplats Slussen (Kanalhamnen) är ett oerhört välbesökt område under sommartid. Lekplatsen har ett skeppstema och den centrala lekställningen är utformad som ett fyrtorn.

  Här kan du klättra, åka rutschkana och kika ut. Miljön stimulerar din fantasi och utsikten från fyren är fantastisk med Göta kanal, Ramunderberget och glassresturangen ”Smultronstället” på nära håll. Här finns också en båt, bryggor, och en liten hängmatta.

   

 • Lekplatsen är placerad inne i ett bostadsområde så den

   kan vara lite svår att hitta om du inte vet var den är. Platsen är lugn och långt från trafik. Här finns en karusell, ett klätternät för den modiga, picknickbord och sandlåda.

   

 • Lekplatsen invigdes sommaren 2022. Här finns bland annat en multisportarena, olika gungor, klätterställning, sandlåda och du kan gräva fram ett dinosaurieskellett. Det finns gott om bänkar för den som vill vila lite.

Styrande dokument