Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Samhälle och Trafik

Lekplatser

Söderköpings kommun ansvarar idag för cirka 20 lekplatser. Lekplatserna besiktas varje år och prioriteringar görs för att uppfylla de säkerhetskrav som finns. Några av lekplatserna finns vid Barnhemsgatan, Björnstigen, Egnahem, Hospitalsgatan, Kastanjegatan, Kompassgatan, Slussen och Ströms väg. De finns utmärkta på kartan över lekplatser.

På bilderna syns Trafikgården, Trädgårdens Sagovärld på Priorn och Ninja Warrior-banan på Bokgatan.

 • Lekplats Ströms väg

  Denna lekplats är det många som besöker för en lite längre lekstund.

  Lekplatsen är placerad inne i ett bostadsområde så den kan vara lite svår att hitta om du inte vet var den är. Men platsen är lugn, långt från trafik och platsen är skyddad. Här finns en karusell, ett klätternät för den modiga, picknick bord och sandlåda

 • Lekplats Barnhemsgatan

  Denna lekplats är inte så stor till ytan men den ligger centralt och är mycket populär.

  Här finns en liten lekställning/lekhus, gungar, karusell, sandlåda och gungdjur. Här kan du också sitta och fika med barnen. Att denna lekplats är så populär och välanvänd tror vi beror på det bra läget och att det är så förhållandevis många barn som bor centralt i staden i Söderköping och som har nära till denna lekplats, förutom de besökare och turister som hittar hit.

 • Lekplats Björngården och Trafikgården

  Trafikgården anlades med syfte att barn ska lära sig om trafik och lära sig enkla trafikregler på ett roligt sätt.

  Pengar till att bygga lekplatsen trafikgården kommer från trafikövervakningspengar. På så sätt skapas någottanken med gården är att det ska bli ett stadslandskap i barn skala med asfaltsvägar och trafikutmaningar.

  Lekmiljön är inte klar ännu utan vi vill komplettera med fler trafikutmaningar och skapa en inbjudande lekmiljö för övrigt. Men bredvid trafikgården finns en vanlig lekplats med lekställning, en rolig gungställning, sittplatser och sandlåda bland annat. Du kan låna en cykel och öva på att ”vara ute i trafiken”.

   

   

   

   

 • Lekplats Priorn, Hospitalsgatan

  En annan relativt ny lekplats i Söderköping är ”Mormors trädgård” som färdigställdes 2017.

  Lekplatsen ligger på Hospitalsgatan, nära Rådhustorget och Drothemskvarteren.

  Detta är en historiskt spännande plats i Söderköping och skalan i rummet är liten och småskalig. Den övergripande idén för gestaltningen för denna lekplats är ”trädgårdens sagovärld – att låta barnen uppleva och leka i en mormors trädgård”. På denna plats finns fina träd och planteringar. Miljön är nästan som en privat trädgård för den är inte så stor.

  Du kan leka i en bikupa som är prefekt som koja och du kan åka rutschkana. Här kan du balansera på stockar, leka med sand, gunga och sitta och fika bl a.

  Här finns också rosor, spaljéer och humlestörar som bidrar till den mysiga miljön. På sommaren går tuffetåget förbi platsen och då brukar många besökare/turister med barn få upp ögonen för den fina lekplatsen och hitta hit.

 • Lekplats Bokgatan

  Ombyggnad av lekplatsen i Högby, Ninja warrior bana, Bokgatan.

  Kommunen byggde under 2017 om lekplatsen i Högby som vara gammal och utrustningen var sliten. Inspirationen och idén kom från två skoltjejer som önskade sig en ”Ninja warrior inspirerad” lekplats, och skrev ett medborgarförslag till kommunen.

  Tjejerna efterfrågade en mer utmanande lekmiljö för äldre barn/tonåringar. Deras idé var utgångspunkten när en konsult fick i uppdrag att gestalta lekplatsen som invigdes 2017. Tjejerna fick vara med i hela processen och de hade många bra tankar som tillvaratogs i projektet.

  Här finns en del som är lite mer som en vanlig lekplats med gungor, en liten lekbåt, sandlåda och sittplatser. Men i den andra delen finns hinderbanan med klätternät, balanshinder, gungbräda mm Ta med kompisarna och testa att utmana varandra!

   

 • Lekplats Slussen, Kanalhamnen

  Lekplats Slussen (Kanalhamnen) är ett oerhört välbesökt område under sommartid 

  Det är en viktig plats för stadens attraktivitet och besökarnas upplevelse av Söderköping. När lekplatsen kom till var det inte endast lekplatsen utan kanalstråket som skulle få ett lyft och bidra till stadens attraktivitet ytterligare.

  Tanken var att skapa en inbjudande plats och få ihop en helhet längs stråket förbi Slussen samt att skapa en liten men populär lekplats som skulle ersätta den gamla slitna lekplatsen som fanns innan.
  Lekplatsen har ett skeppstema och den centrala lekställningen är utformad som ett fyrtorn.

  Här kan du klättra, åka rutschkana och kika ut. Miljön stimulerar din fantasi och utsikten från fyren är fantastisk med Göta kanal, Ramunderberget och glassresturangen ”Smultronstället” på nära håll. Här finns också en båt, bryggor, och en liten hängmatta.

Styrande dokument