Visit Söderköping - turism
Glass i stora lass
Svenskarna äter mer glass än någonsin tidigare och vad passar då bättre än att ta en sväng till Söderköping? Många turister vallfärdar hit för att äta på Sveriges största glassrestaurang – och upptäcker snabbt att utbudet är så mycket mer med glass- och våffelbarer som har egen tillverkning.
Det är inte särskilt svårt att förstå att de flesta turisterna som kommer till Söderköping på sommaren får en njutbar vistelse – då det finns många glassbarer att välja mellan.
-Vi har lyckats skapa en stark tradition ungefär på samma sätt som att Gränna förknippas med polkagrisar. Många åker hit för att äta glass och hittar sedan även på andra aktiviteter när de ändå är här, menar Anders Lindskog.
Han är en av tre delägare i familjeföretaget Smultronstället. Mamma Rose-Marie och pappa Ingemar Persson förvandlade 1982 en liten kiosk alldeles bredvid Göta Kanal – till Sveriges största glassrestaurang som i dag har plats för runt 200 gäster och erbjuder 60 egenkomponerade glassuppsättningar. Efter att ha medverkat i ”Café Norrköping” på SVT 1986 kom det stora genombrottet – plötsligt kände folk i hela landet till glassparet i Söderköping.
-Smultronstället har betytt och betyder mycket för turismen i vår kommun. De har verkligen gått i bräschen för oss andra, genom att sticka ut och erbjuda något nytt som fött ett stort intresse för många människor att komma hit. Då upptäcker de vilken charmig och härlig sommarstad Söderköping är och vill gärna återvända, framhåller Müller Bulkay, som äger och driver Göta Glass.
Genom åren har allt fler glassbarer poppat upp – inte minst längs det underbara kanalstråket.
-Vi ser inte varandra som konkurrenter, utan snarare kollegor med olika inriktningar som kompletterar varandra och ger våra gäster ett ännu större utbud och valmöjligheter, säger Müller.
Göta Glass tillverkar exempelvis all sin italienskinspirerade glass själva på plats och har 36 olika smaker. Steffe´s Våffelstuga är ett av de senaste tillskotten, som öppnade 2021. Där ligger det största fokuset på våfflor – men har samtidigt 20 olika smaker av glass.
-Det märks tydligt hur populär glassen är och att många turister kommer hit för att prova olika sorter och smaker. Från början var det säkerligen dragplåstret Smultronstället som lockade de flesta, för att sedan upptäcka den stora bredden och att vi har ännu mer att erbjuda, ler ägaren Stefan Yavsan. Han har drivit samma verksamhet i Norrköping – men tycker att det är något extra med Söderköping just på sommaren.
-Jag har alltid velat starta upp något här, för det är en fantastiskt fin och mysig stad. För egen del älskar jag att promenera längs kanalen och att slå mig ned någonstans för att äta, fika eller ta något att dricka, säger Stefan. Risken att tröttna på glass, den är inte särskilt stor om man får tro Anders Lindskog.
-Haha, nej, det är nog omöjligt till och med för oss som jobbar här. Med så mycket att välja på – nya smaker och uppsättningar varje år – är det ingen risk. Att sitta någonstans i den härliga omgivningen en skön sommardag med en strut, våffla eller en större uppsättning är svårslaget, ler Anders.
POPULÄRA GLASSTÄLLEN I SÖDERKÖPING
Smultronstället
Sveriges största glassrestaurang erbjuder 60
egenkomponerade glassuppsättningar och har
200 sittplatser. De säljer cirk a 75 000 liter glass
och serverar runt 180 000 gäs ter årligen. Har äv en
en glasskiosk vid ena sidan av restaurangen.
Göta Glass
Tillverkar egen italiensk glas s och har 36 olik a smaker
på menyn. Gör även sin egen mjuk glass på plats.
Konfekthörnan
Tillverkar egen italiensk glass och
harmånga olika smaker på menyn.
Steffe´s våfferlstuga
Erbjuder två olika sorters våfflor – där de små
prinsvåfflorna som serveras på planka sticker ut lite
extra. Har även 20 olika smaker av glass på menyn.
Café Korskullen
Är inrymt i Dr. Lagbergs Lusthus. Huset stod färdigt
1832 och uppfördes av Dr. Johan Olof Lagber g,
intendent vid Söderköpings Brunn med k allvattenkurer.
Här kan du äta både våfflor och glass.
Jolla Chokladmakarna
Jollas glass tillverkas på plats och med ekologiska råvaror
i så hög grad som möjligt. Här skapas gärna unika smaker,
men de älskar att göra choklad- eller vaniljglass.
De flesta fik och restauranger erbjuder glass.