Visit Söderköping - turism

Hem / Visit Söderköping / Uppleva / Textila Söderköping

Textila Söderköping

Textilstaden nummer ett

Söderköping har en lång historia inom textil, design och hantverk. Idag är staden Sveriges textil-mecka för alla syglada. Inom gångavstånd från varandra, på Fixområdet, har inte mindre än 5 verksamheter verksamma inom textil etablerat sig.
Ett textil centrum är i utveckling!


Korps

Korps har ett brett sortiment av OEKO-TEX-certifierat och återvunnet tyg i naturmaterial; ylletyger, linnetyger, halvlinne, sammetstyg och sidentyger till sömnad av såväl kläder som inredning. De har ett sortiment med material och verktyg för hantverk, men också olika typer av läder och skinn för både modern och historisk sömnad.

Björke Väveri

Det senaste tillskottet är Björke Väveri som under 2023 öppnade upp i textilområdet. Här möts historia och tradition i handvävda produkter. Vävningen sker idag med tio mekaniska vävstolar och med ett tydligt mål att satsa på lokal och ära tillverkning av vävda produkter.
Svensk Form Öst utsåg dem till Årtyes Formbärare 2023.


Sparven

Sparvens Systudio ligger i Fix Punkten tidigare lokaler med lång textil historia. Sparven har workshops och kurser i tovning, tenntrådsbroderi och akvarell. Hos Sparven hittar du även utställningen Fix Trikåfabriker som är ett led i att sprida kunskap om en unik textil historia som inte bara är unik för Söderköping utan för hela Europa.


Medisox

I Söderköping hittar du Medisox som är en svensk tillverkare av stödstrumpor och kompressionsstrumpor med medicinsk klassning och kvalité.


Jofotex

Jofotex grundades av John Forssell 1985. Han hade tidigare arbetat på både Fix Trikåfabriker och Fix Jersey som tillverkade och sålde trikåer. Sedan 90-talet håller Jofotex till i Fixområdet. De sägs ha Sveriges bredaste sortiment av modetyger, möbeltyger, gardiner, sytillbehör och stickade tyger.