Stöd och Omsorg
Kontaktinformation
E-hälsa och välfärdsteknik

E-hälsa, välfärdsteknik och digitalisering
I Vision ehälsa 2025 säger regeringen att:
"Vi ska vara bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter”. Visionen syftar till att digitalisering och e-hälsa ska underlätta för människor att uppnå en god hälsa och välfärd och bidra till en ökad självständighet och delaktighet i samhället." |
Varför är det så aktuellt med e-hälsa, välfärdsteknik och digitalisering?
I dagens samhälle pågår det en snabb utveckling inom digitalisering och kraven växer från samhället och från enskilda individer på att kommunen ska ”hänga med” i utvecklingen och tillhandahålla samma tekniker och digitala tjänster. Detta ställer även krav på våra verksamheter och medarbetare att har en bra digital kompetens för att kunna möta den pågående digitaliseringen.
Vi står inför en växande äldre åldersgrupp som kräver vård och omsorg samtidigt som de arbetsföra åldersgrupperna minskar. Genom att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter kan vi utveckla våra verksamheter och använda resurserna mer effektivt.
Med välfärdstekniker kan vi öka kvaliteten och få en jämlikare vård och omsorg där våra brukare blir trygga och mer aktiva, delaktiga och självständiga.
Välfärdsteknik och e-hälsa på socialförvaltningen i Söderköping
Välfärdsteknik och e-hälsa för socialförvaltningens verksamheter och målgrupper kan innebära:
Att med hjälp av en mobiltelefon, en e-tjänst, ett GPS-larm, en läkemedelsautomat, en nattkamera, en kalenderapp eller något annat digitalt verktyg eller digital kommunikationstjänst få ett ökat välmående, ökad självständighet och en ökad delaktighet. |
Grunden för vårt arbetet med välfärdsteknik är vår "Strategi för e-hälsa och välfärdsteknik 2020-2023.
Syftet med strategin är att:
Strategin har fem övergripande mål
|